Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zalety piw regionalnych
Piwa regionalne szturmem zdobywają serca polskich piwoszy. Nic dziwnego, ich smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. W ciągu ostatnich kilku lat na terenie naszego kraju powstało wiele nowych, małych browarów. Początkowo ich produkty dostępne były jedynie w obrębie danego regionu. Obecnie jednak, dzięki sprawnej dystrybucji hurtowni piw regionalnych, coraz więcej amatorów kraftowych trunków może cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem.
Mniej znaczy więcej
Miłośnicy złotego trunku o zaletach piw regionalnych mogliby zapewne napisać niejeden traktat. Kraftowe piwa stanowią bowiem doskonały przykład na to, jak zachowanie tradycyjnych metod produkcji przekłada się na najwyższą jakość produktu.
Piwa regionalne powstają w małych browarach, w kadziach, w których fermentacja przebiega inaczej, aniżeli ma to miejsce w przypadku wielkich browarów komercyjnych. Mała skala produkcyjna umożliwia bowiem staranne przeprowadzenie całego procesu warzenia piwa przy zachowaniu wszelkich prawideł piwowarstwa.
Piwa regionalne powstają przy wykorzystaniu naturalnego słodu, produkowanego z wysokogatunkowych ziaren jęczmienia bądź pszenicy. W sięgających ogromnych rozmiarów browarach, należących do koncernów, piwo produkowane jest na skalę przemysłową. W nich zaś zastępowanie słodu jęczmiennego czy pszenicznego, znacznie tańszymi ryżem i kukurydzą, a także stosowanie syropów cukrowych i skrobiowych, stanowi codzienną praktykę. Zastępowanie naturalnego chmielupoprzez ekstrakty chmielowe także należy do zwyczajowych praktyk. W małych browarach regionalnych zaś takie procedury nie mają miejsca. Piwa powstają z chmielu, który jest przetworzony w jak najmniejszym stopniu, a zatem w postaci granulatu lub szyszek.
Naturalnie dobry smak
Piwa regionalne wyróżnia naturalny skład, zazwyczaj oparty jedynie na czterech składnikach, jakimi są woda, słód, drożdże oraz chmiel. Tradycyjna produkcja zaś opiera się na naturalnym procesie fermentacji, a powstały w jej trakcie złoty trunek nie przechodzi procesów pasteryzacji oraz filtracji – wyjaśnia nasz rozmówca z Hurtowni Piw Regionalnych ZOFMAR-BIS.
Regionalne nie znaczy niedostępne
Obecnie piwa regionalne możemy bez problemu kupić zarówno w sklepach, jak i w pubach czy restauracjach. Jest to możliwe dzięki sprawnej dystrybucji firm, które pomagają niekomercyjnym browarom, z różnych obszarów naszego kraju, skutecznie zwiększać zasięg rozpoznawalności ich złotego trunku.
Dzięki hurtowniom piw regionalnych rzemieślnicze piwa, tworzone w niedużych, polskich browarach, dostępne są na terenie całej Polski.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana