Artykuł sponsorowany

Zalety mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej

Zalety mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej
Tak, jak fabryka potrzebuje właściwie zaprojektowanych ciągów produkcyjnych, tak profesjonalna kuchnia wymaga ciągów kuchennych spełniających te i wyższe jeszcze kryteria. Stały kontakt z żywnością obliguje do zachowania bezwzględnej higieny, co wymusza stosowanie agresywnych środków czyszczących. Zaś narażenie na wysokie temperatury, dużą wilgotność i kontakt z tłuszczami sprawia, że najlepszym wyborem okazują się meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Używając pojęcia meble gastronomiczne należy pamiętać, że chodzi także o takie elementy wyposażenia, jak:
  • wózki
  • ciągi wydawcze i produkcyjne
  • okapy
  • zlewozmywaki
  • szafy, półki i nadstawki
  • stoły
  • baseny gastronomiczne
  • odwodnienia
Stal nierdzewna, z której są wykonane, jest materiałem opierającym się zabrudzeniom. Jej gładka, nieporowata powierzchnia sprawia, że nie wnikają w nią żadne substancje, a tym samym jest łatwa do czyszczenia. Kolejną cechą charakterystyczną stali nierdzewnej, niezbędną w kuchni profesjonalnej, jest duża wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne oraz odporność na korozję i wysokie temperatury. To, w środowisku o dużej wilgotności i przy stałym kontakcie z solą, substancjami organicznymi, olejami i innymi tłuszczami, jest zaletą niepodważalną.
Także walory estetyczne mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej są elementem niewątpliwie pozytywnym. Zwłaszcza zważywszy na stale rosnącą popularność tak zwanych show kitchen, gdzie przynajmniej część wydawcza pozostaje do wglądu gości lokalu – zauważa specjalista z firmy zajmującej się wyposażeniem lokali gastronomicznych Da-Maz.

Walory wynikające z właściwości fizykochemicznych:

  • odporność na korozję
  • higiena użytkowania – odporność na tworzenie się warstwy bakterii
  • odporność na wysokie temperatury i kwasy
  • gładka powierzchnia i lśniący połysk (walor estetyczny i cecha ułatwiająca utrzymanie czystości)
  • nieograniczony czas użytkowania
  • możliwość recyclingu
Podsumowując, ciągi technologiczne kuchni we wszelkich pomieszczeniach mających kontakt z żywnością, obiektów takich jak: hotele, restauracje, kawiarnie, szpitale, bary i stołówki powinny być wyposażone w meble gastronomiczne spełniające najwyższe kryteria higieniczne. Obiekty zajmujące się produkcją żywności, takie jak piekarnie, cukiernie, wszelkie zakłady przetwórstwa spożywczego (takie, jak na przykład mleczarnie) i przemysłu mięsnego (ubojnie, masarnie) również powinny mieć wyposażenie pozwalające na zachowanie najwyższych norm higieny. Idealnymi do tego celu są meble gastronomiczne z atestowanej stali nierdzewnej, ferrytycznej w gatunku AISI 441, 1.4509.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.