Artykuł sponsorowany

Zalety kawy z ekspresu

Zalety kawy z ekspresu
Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Ten gorący napój usuwa resztki snu, stawia na nogi każdego poranka i jest obowiązkowym elementem spotkań towarzyskich. Doskonale komponuje się z deserami. W pracy przerwa kawowa jest sposobem na chwilę relaksu albo kreatywną wymianę myśli ze współpracownikami. Najlepsza jest kawa z ekspresu. Dlaczego?

Rodzaje ekspresów do kawy

Ekspresy do kawy to urządzenia przeznaczone do jej parzenia. Jest kilka rodzajów ekspresów. Różnią się one techniką zaparzania oraz tym, gdzie się je stosuje. W zależności od tego, czy szukasz ekspresu do domowej kuchni, do biura, czy do gastronomii, możesz wybrać typ, który najlepiej odpowiada potrzebom danego miejsca. O rodzajach ekspresów do kawy opowiada ekspert i kawosz – przedstawiciel Caffe Team:
– Najmniejszym rodzajem ekspresu do kawy jest kawiarka czy też kafeterka. To niewielki metalowy dzbanek. Nazwa „ekspres” jest tu nieco myląca, bo parzenie trwa około 10 minut. Kawiarka ma niewielką pojemność, a powstająca w niej kawa jest mocna i bez pianki. W domach często używa się ekspresów przelewowych. Pozwalają one zaparzyć w jednym czasie cały dzbanek kawy, jednak ich mycie może być uciążliwe. Taka kawa zawiera sporo kofeiny. Wyróżnia się także ekspresy ciśnieniowe, ręczne (czyli kolbowe) oraz automatyczne. W tych trzech typach przez zmieloną kawę przepływa wrzątek pod ciśnieniem. Urządzenia te działają bardzo szybko, wymagają minimum obsługi i pozwalają przygotowywać różne rodzaje kawy, np. cappuccino albo latte.
Kawa z ekspresu ma wielu zwolenników, a to za sprawą licznych zalet. Jakich? O tym niżej.

Co warto wiedzieć o kawie z ekspresu?

Wiele osób dostrzega to, że kawa parzona w ekspresie smakuje lepiej, choć nie potrafią tego uzasadnić… ale my tak. Oto powody, dla których kawa z ekspresu jest znacznie lepsza niż parzona po turecku.

1.  Jest w niej tylko to, co najlepsze

Krótki czas parzenia w ekspresie sprawia, że w filiżance ląduje tylko pyszna kawowa esencja. Po procesie palenia w kawie znajdują się składniki, które wpływają negatywnie na smak i właściwości kawy. W krótkim czasie, kiedy kawa parzy się w ekspresie, nie zdążą one się uwolnić.

2. Idealna temperatura parzenia to idealny smak

W parzeniu kawy bardzo ważna jest temperatura. Wpływa ona na smak napoju. Zbyt chłodna woda sprawi, że kawa będzie kwaskowata i bez aromatu, a zbyt gorąca przyczynia się do gorzknienia. Ekspresy utrzymują idealną temperaturę w przedziale 92‒96°C.

3. Doskonałe zmielenie i odpowiednie przechowywanie

Ekspresy do kawy z młynkiem mielą tylko taką ilość kawy, jaka akurat jest potrzebna, a ziarna są przechowywane w szczelnym pojemniku. Dzięki temu kawa nie wietrzeje i jest pita natychmiast po zmieleniu. To sprawia, że jest świeża i aromatyczna oraz zachowuje wszystkie właściwości.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.