wegetarianskie sushi i z czym je podawac
7 października 2021

Kategoria:
Gastronomia

Z czym podać wegetariańskie sushi?

Gdy mowa o sushi, pierwsze, co przychodzi na myśl to jego dwa główne składniki – ryba i ryż. Takie danie niestety nie jest przyjazne wegetarianom. Na szczęście istnieją odmiany sushi, które są w pełni wegetariańskie. Chociaż brakuje w nich mięsa, smakiem ani jakością nie odbiegają od swoich tradycyjnych odpowiedników. Sprawdź, z czym podawać tę alternatywę dla klasycznego sushi.

Z czego robi się wegetariańskie sushi?

Wegetariańskie sushi staje się coraz popularniejsze. Przede wszystkim znajduje swoich zwolenników wśród fanów japońskiej kuchni, którzy rezygnują z jedzenia mięsa,  a w tym ryb i innych owoców morza. To także świetna alternatywa dla osób, które po prostu nie przepadają za rybami, a chciałyby spróbować tego przysmaku. W wegetariańskim sushi nie znajdziemy bowiem ryb, sosów ani żadnego innego mięsa. Danie opiera się oczywiście na ryżu, a w nim znajdziemy takie warzywa jak:

  • ogórek,
  • awokado,
  • papryka,
  • marchewka,
  • cukinia,
  • bakłażan.

Oprócz tego do rolek można dodać tofu oraz takie dodatki jak kiełki, sałata, czy sezam. Wegetariańskie sushi jest więc bardzo proste do samodzielnego przygotowania w domu. Jeśli jednak nigdy nie robiłeś tej tradycyjnej japońskiej potrawy,  możesz kupić gotowe rolki. W wielu suszarniach takich jak Temaki Sushi z Otwocka znajdziesz przeróżne rodzaje sushi właśnie w wegetariańskiej wersji.

Dodatki do wegetariańskiego sushi

Nieodłącznym elementem sushi są także jego dodatki. Mowa tu oczywiście o sosach, w których macza się rolki. Na szczęście są one pochodzenia roślinnego, a więc i wegetarianie mogą delektować się nimi, spożywając te tradycyjną, japońską potrawę. Najlepiej smakują z wasabi, czyli charakterystycznym, zielonym sosem. Robiony jest z japońskiego chrzanu, który ma wyrazisty, ostry wręcz smak. Drugim klasykiem jest oczywiście sos sojowy. Delikatny, słonawy aromat jest doskonałym uzupełnieniem tego posiłku. Popularniejszy jest ciemny sos sojowy, ale znajdziemy również jego jaśniejszą wersję. Jest ona rzadsza i bardziej słona.

Co pić do wege sushi?

Ważne jest również to, co podamy do sushi. Do picia, zgodnie z japońskimi zwyczajami, polecamy sake. Jest to tradycyjny trunek przygotowany ze sfermentowanego ryżu. Pije się go przed lub po posiłku. Niestety w Polsce bardzo trudno jest go dostać. W zamian za to osobom, które spożywają alkohol, polecamy wytrawne wino. Najlepsze będzie białe, wyraźnie kwasowe. Doskonale podkreśla smak sushi, a do tego ma właściwości zdrowotne. Dla abstynentów najlepszym wyborem będzie zielona herbata lub po prostu woda.