25 kwietnia 2020

Kategoria:
Gastronomia

Włoskie desery. Słodkości z Półwyspu Apenińskiego grzechu warte

Kuchnia włoska zaskakuje wyjątkowymi deserami. Doskonale znamy urzekające aromatem kawy i likieru Amaretto Tiramisu, jednak na spróbowanie zasługują także inne włoskie słodkości, które nie są powszechnie dostępne w polskich cukierniach i kawiarniach. Włoskie desery urzekają wyjątkowym smakiem i kuszą nawet największych przeciwników słodkiej przyjemności.

Dlaczego warto skosztować deserów z Półwyspu Apenińskiego?

Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego wyróżniają się wyjątkową otwartością oraz optymistycznym podejściem do życia, co może być spowodowane częstym sięganiem po pyszne, lokalne słodkości. Włosi jedzą tiramisu na drugie śniadanie i nie wyobrażają sobie zakończenia codziennego obiadu w sposób inny niż filiżanką aromatycznego espresso oraz pysznym, słodkim deserem. Tradycyjne włoskie słodkości urzekają nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem – pięknie udekorowane i wyeksponowane w każdej kawiarence, kuszą turystów oraz mieszkańców wszystkich rejonów Włoch. I w Polsce możemy spróbować tradycyjnych włoskich deserów, bo coraz więcej cukierni oferuje swoim klientom wyjątkowe słodkości z różnych zakątków świata, które stają się ich znakiem rozpoznawczym. Każdy włoski deser ma w sobie to coś, co sprawia, że chcemy skosztować go po raz kolejny i nigdy nie mamy dość. Sekret włoskich słodkości tkwi w tradycyjnych recepturach, które uwzględniają jedynie naturalne i wysokiej jakości składniki.

Pyszny deser poprawia humor i sprawia, że zaczynamy patrzeć na świat w nieco inny sposób. Włoskie desery to słodycze, których każdy powinien spróbować. W szczególności na poznanie zasługują desery na zimno, które doskonale orzeźwiają w upalne dni – wyjaśnia ekspert z Cukierni Semifreddo z Warszawy.

Jakie desery Włosi jadają najczęściej?

Włoskie desery zaskakują różnorodnością oraz kreatywnym podejściem cukierników. Jednym z najchętniej wybieranych włoskich deserów jest oczywiście Tiramisu, czyli przesycony aromatem kawy i likieru Amaretto deser na bazie masy z serka maskaronem, delikatnych biszkoptów oraz kakao. Doskonale wszystkim zanana jest też włoska Panna cotta na bazie śmietanki i cukru, które dzięki żelatynie zyskują postać lekkiej pianki. Obowiązkowym dodatkiem do Panna cotty jest owocowy mus. Specjalnością włoskich cukierników jest też mało znany deser o nazwie Semifreddo, który przynosi orzeźwienie w upalne dni. W wersji tradycyjnej Semifreddo jest mieszanką kremu lub musu owocowego, włoskiej bezy i bitej śmietany. Deser wymaga schłodzenia, więc przypomina nieco lody i jest podawany w wielu różnych odsłonach. Włoskie cukiernie pełne są też innych słodkości, do których możemy zaliczyć przepyszne ciasta z serem ricotta np. nieco podobne do naszego rodzimego sernika ciasto Torta di ricotta z dodatkiem aromatycznych pomarańczy oraz bakalii.