Artykuł sponsorowany

Właściwości odżywcze pieczarek

Właściwości odżywcze pieczarek
Pieczarki są jednymi z najpopularniejszych grzybów na całym świecie. Niegdyś był to produkt luksusowy, na który nie wszyscy mogli sobie pozwolić, dziś jednak są one dostępne w każdym sklepie. Wiele osób uważa, że pieczarki nie mają pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka i że nie posiadają żadnych właściwości odżywczych. Nie jest to prawdą. Co warto wiedzieć o pieczarkach?  

Pieczarki – co warto o nich wiedzieć?

  Pieczarki można podzielić na 3 rodzaje:
  • pieczarki białe – najpopularniejszy wariant w Polsce. Występuje w wielu rozmiarach: od minipieczarek do naprawdę dużych, wielkości dłoni dziecka,
  • pieczarki brązowe – mają brunatne kapelusze i intensywny aromat,
  • pieczarki portobello – mają kapelusze większe od standardowych pieczarek. Są jędrniejsze i dobrze przyjmują smaki innych składników.
Tego typu grzyby są bardzo trwałe, jeżeli przechowuje się je w lodówce. Warto pamiętać, że należy je myć tylko bezpośrednio przed przygotowywaniem potrawy.   Pieczarki mogą być dodatkiem do wielu dań albo ich głównym elementem. Niewielu ludzi o tym wie, ale można je także spożywać na surowo – należy je jednak dokładnie umyć i najlepiej obrać. Ich produkcją w Polsce zajmują się pieczarkarnie, które mogą wytwarzać nawet 200 ton świeżych grzybów rocznie. Takie firmy jak Pieczarka Tomstarek oferują sprzedaż hurtową, zaopatrując cały kraj w pieczarki najwyższej jakości.  

Jakie zalety i właściwości mają pieczarki?

  Pieczarki składają się w dużej mierze z wody (ok. 90%), dlatego nie mają zbyt wielu kalorii – w 100 g produktu znajduje się tylko 22 kcal. Dzięki temu sprzyjają one odchudzaniu. Mają w sobie także dużo witamin, zwłaszcza z grupy B, czyli: B2, B6, B12. To również dobre źródło kwasu foliowego, błonnika, witaminy D i C. Białe pieczarki są nośnikiem naprawdę wielu składników odżywczych wpływających pozytywnie na wzrok, drogi oddechowe, układ nerwowy, przemiany metaboliczne czy obniżanie złego cholesterolu we krwi.   Cenne związki bioaktywne znajdujące się w pieczarkach to m.in.:
  • lektyny (działają przeciwnowotworowo),
  • przeciwutleniacze,
  • tyrozynaza (chroni DNA przed uszkodzeniem),
  • ergosterol (chroni przed rakiem piersi).
  Pieczarki można uznać za żywność funkcjonalną – oprócz odżywiania organizmu odpowiadają za jego wzmacnianie. Mają także właściwości przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Zatem warto je spożywać i nic nie stoi na przeszkodzie, aby robić to w dużych ilościach. Koniecznie trzeba inwestować w sprawdzone produkty z polskich pieczarkarni, aby mieć pewność ich jakości. Ma to znaczenie dla walorów smakowych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.