wartości odżywcze pieczarek
5 stycznia 2022

Kategoria:
Gastronomia

Właściwości odżywcze pieczarek

Pieczarki są jednymi z najpopularniejszych grzybów na całym świecie. Niegdyś był to produkt luksusowy, na który nie wszyscy mogli sobie pozwolić, dziś jednak są one dostępne w każdym sklepie. Wiele osób uważa, że pieczarki nie mają pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka i że nie posiadają żadnych właściwości odżywczych. Nie jest to prawdą. Co warto wiedzieć o pieczarkach?

 

Pieczarki – co warto o nich wiedzieć?

 

Pieczarki można podzielić na 3 rodzaje:

  • pieczarki białe – najpopularniejszy wariant w Polsce. Występuje w wielu rozmiarach: od minipieczarek do naprawdę dużych, wielkości dłoni dziecka,
  • pieczarki brązowe – mają brunatne kapelusze i intensywny aromat,
  • pieczarki portobello – mają kapelusze większe od standardowych pieczarek. Są jędrniejsze i dobrze przyjmują smaki innych składników.

Tego typu grzyby są bardzo trwałe, jeżeli przechowuje się je w lodówce. Warto pamiętać, że należy je myć tylko bezpośrednio przed przygotowywaniem potrawy.

 

Pieczarki mogą być dodatkiem do wielu dań albo ich głównym elementem. Niewielu ludzi o tym wie, ale można je także spożywać na surowo – należy je jednak dokładnie umyć i najlepiej obrać. Ich produkcją w Polsce zajmują się pieczarkarnie, które mogą wytwarzać nawet 200 ton świeżych grzybów rocznie. Takie firmy jak Pieczarka Tomstarek oferują sprzedaż hurtową, zaopatrując cały kraj w pieczarki najwyższej jakości.

 

Jakie zalety i właściwości mają pieczarki?

 

Pieczarki składają się w dużej mierze z wody (ok. 90%), dlatego nie mają zbyt wielu kalorii – w 100 g produktu znajduje się tylko 22 kcal. Dzięki temu sprzyjają one odchudzaniu. Mają w sobie także dużo witamin, zwłaszcza z grupy B, czyli: B2, B6, B12. To również dobre źródło kwasu foliowego, błonnika, witaminy D i C. Białe pieczarki są nośnikiem naprawdę wielu składników odżywczych wpływających pozytywnie na wzrok, drogi oddechowe, układ nerwowy, przemiany metaboliczne czy obniżanie złego cholesterolu we krwi.

 

Cenne związki bioaktywne znajdujące się w pieczarkach to m.in.:

  • lektyny (działają przeciwnowotworowo),
  • przeciwutleniacze,
  • tyrozynaza (chroni DNA przed uszkodzeniem),
  • ergosterol (chroni przed rakiem piersi).

 

Pieczarki można uznać za żywność funkcjonalną – oprócz odżywiania organizmu odpowiadają za jego wzmacnianie. Mają także właściwości przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Zatem warto je spożywać i nic nie stoi na przeszkodzie, aby robić to w dużych ilościach. Koniecznie trzeba inwestować w sprawdzone produkty z polskich pieczarkarni, aby mieć pewność ich jakości. Ma to znaczenie dla walorów smakowych.