Artykuł sponsorowany

Węglowodany, białka i witaminy występujące w mące 

Węglowodany, białka i witaminy występujące w mące 
Mąka od tysiącleci jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Chleb, makaron, pizza, pierogi, naleśniki, rozmaite wypieki to tylko niektóre z potraw przygotowanych na jej bazie. Większość z nas codziennie spożywa produkty zbożowe, które znajdują się na dole piramidy żywienia. Czy jednak wiemy, jakie wartości odżywcze ma mąka? Czy na pewno jest zdrowa? Jaki rodzaj mąki wybierać na co dzień? Sprawdźmy!

Rodzaj i typ mąki a jej wartości odżywcze 

Wartości odżywcze mąki w dużej mierze zależą od jej rodzaju, a w dalszej kolejności typu. Choć myśląc o mące, większość z nas ma przed oczami białą mąkę pszenną, istnieje wiele innych jej rodzajów. Z pszenicy produkuje się nawet 75 procent mąki na świecie, pozostałe zboża wykorzystywane do tego celu to żyto, jęczmień i owies, a także bezglutenowe kukurydza, ryż czy gryka.
Typ mąki zależy od stopnia jej oczyszczenia. Lekkie i białe powstają z bielma i są oznaczane liczbą od 400 do 550, z kolei te ciemne i nieco cięższe są efektem zmielenia pełnych ziaren, a na ich opakowaniu znajdziemy oznaczenie od 750 do nawet 3000 (mąka z pełnego przemiału). Im wyższa liczba, tym więcej składników mineralnych znajdziemy w mące
– wyjaśnia pracownik młyna zbożowego Jakpol z Gołymina-Ośrodka w powiecie ciechanowskim.

Najważniejsze witaminy i minerały zawarte w mące pszennej i żytniej 

Mąka jest cennym produktem spożywczym – syci, dostarcza dużo energii i ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. To wartościowe źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i usprawnia trawienie. Warto wiedzieć, że biała mąka pszenna zawiera w 100 gramach 2,2 g błonnika, a mąka żytnia – aż 13 gramów! Im ciemniejsza i mniej przetworzona mąka, tym więcej zawiera otrąb, w których znajduje się ta właśnie substancja. Poza błonnikiem mąka jest bogata w witaminy z grupy B, czyli B1, B3 i PP, ryboflawinę oraz kwas foliowy, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. W jej składzie znajdziemy też substancje mineralne: mangan, selen, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas. Już 100 gramów pełnoziarnistej mąki pszennej pokrywa w pełni nasze zapotrzebowanie na mangan i selen! Jeśli chodzi o białko, mąka ma go sporo – pszenna około 12 procent, natomiast żytnia około 11 procent. Mąki pełnoziarniste cechują się wyższą zawartością białka.

Ile kalorii ma mąka pszenna, a ile żytnia? 

Dla osób dbających o linię ważna jest wartość kaloryczna mąki. 100 gramów białej mąki pszennej ma około 364 kalorii, mąka typu graham – 340 kcal, a 100 gramów mąki żytniej dostarcza 348 kalorii. Wymienione rodzaje mąki zawierają przy tym odpowiednio około 76, 69 i 75 gramów węglowodanów. Poza wartością energetyczną mąki warto zwrócić również uwagę na jej indeks glikemiczny – ten parametr pozwala określić tempo wchłaniania się węglowodanów. Im jest niższy, tym wolniej wzrasta poziom cukru we krwi po posiłku i tym dłużej czujemy się najedzeni. Tutaj różnica jest znacząca – biała mąka pszenna ma wartość IG 53, natomiast jej odmiana pełnoziarnista 36, a mąka żytnia jeszcze niższą, bo na poziomie 26. Cukrzycy i osoby dbające o linię powinny więc wybierać produkty z mąki razowej lub żytniej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.