Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Węglowodany, białka i witaminy występujące w mące
Rodzaj i typ mąki a jej wartości odżywcze
Wartości odżywcze mąki w dużej mierze zależą od jej rodzaju, a w dalszej kolejności typu. Choć myśląc o mące, większość z nas ma przed oczami białą mąkę pszenną, istnieje wiele innych jej rodzajów. Z pszenicy produkuje się nawet 75 procent mąki na świecie, pozostałe zboża wykorzystywane do tego celu to żyto, jęczmień i owies, a także bezglutenowe kukurydza, ryż czy gryka.Typ mąki zależy od stopnia jej oczyszczenia. Lekkie i białe powstają z bielma i są oznaczane liczbą od 400 do 550, z kolei te ciemne i nieco cięższe są efektem zmielenia pełnych ziaren, a na ich opakowaniu znajdziemy oznaczenie od 750 do nawet 3000 (mąka z pełnego przemiału). Im wyższa liczba, tym więcej składników mineralnych znajdziemy w mące– wyjaśnia pracownik młyna zbożowego Jakpol z Gołymina-Ośrodka w powiecie ciechanowskim.
Najważniejsze witaminy i minerały zawarte w mące pszennej i żytniej
Mąka jest cennym produktem spożywczym – syci, dostarcza dużo energii i ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. To wartościowe źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i usprawnia trawienie. Warto wiedzieć, że biała mąka pszenna zawiera w 100 gramach 2,2 g błonnika, a mąka żytnia – aż 13 gramów! Im ciemniejsza i mniej przetworzona mąka, tym więcej zawiera otrąb, w których znajduje się ta właśnie substancja. Poza błonnikiem mąka jest bogata w witaminy z grupy B, czyli B1, B3 i PP, ryboflawinę oraz kwas foliowy, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. W jej składzie znajdziemy też substancje mineralne: mangan, selen, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas. Już 100 gramów pełnoziarnistej mąki pszennej pokrywa w pełni nasze zapotrzebowanie na mangan i selen! Jeśli chodzi o białko, mąka ma go sporo – pszenna około 12 procent, natomiast żytnia około 11 procent. Mąki pełnoziarniste cechują się wyższą zawartością białka.Ile kalorii ma mąka pszenna, a ile żytnia?
Dla osób dbających o linię ważna jest wartość kaloryczna mąki. 100 gramów białej mąki pszennej ma około 364 kalorii, mąka typu graham – 340 kcal, a 100 gramów mąki żytniej dostarcza 348 kalorii. Wymienione rodzaje mąki zawierają przy tym odpowiednio około 76, 69 i 75 gramów węglowodanów. Poza wartością energetyczną mąki warto zwrócić również uwagę na jej indeks glikemiczny – ten parametr pozwala określić tempo wchłaniania się węglowodanów. Im jest niższy, tym wolniej wzrasta poziom cukru we krwi po posiłku i tym dłużej czujemy się najedzeni. Tutaj różnica jest znacząca – biała mąka pszenna ma wartość IG 53, natomiast jej odmiana pełnoziarnista 36, a mąka żytnia jeszcze niższą, bo na poziomie 26. Cukrzycy i osoby dbające o linię powinny więc wybierać produkty z mąki razowej lub żytniej.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana