Artykuł sponsorowany

Walory odżywcze mięsa drobiowego

Walory odżywcze mięsa drobiowego
Mięso drobiowe, czyli mięso pozyskiwane z chowu ptactwa jak kury, kaczki, gęsi, indyki, gołębie czy perliczki jest bardzo popularne w Polsce. Polska jest również krajem, który jest największym producentem drobiu w Europie i codziennie dostarcza świeżego mięsa do sąsiednich krajów. Nic dziwnego, nasze rodzime hodowle gwarantują smaczne mięso, które jest lekkostrawne, niskokaloryczne i odżywcze. O walorach  mięsa drobiowego w niniejszym artykule.

Co pozyskuje nasz organizm z mięsa drobiowego?

Do najważniejszych makroskładników, jakie ludzkie ciało pozyskuje z mięsa drobiowego, należy zaliczyć białko, budujące tkankę mięśniową. Ten walor szczególnie podkreślają osoby, które pracują nad swoją sylwetką (kulturyści, zawodnicy fitness itp.). Jednak zalety jedzenia mięsa drobiowego nie ograniczają się wyłącznie do makroskładników. W mięsie z drobiu znajdziemy przeciwutleniacze, koenzym Q10 odżywiający skórę, a także cynk czy magnez. Jest to szczególnie ważne podczas okresu dojrzewania, dlatego dietetycy są zgodni, że świeży drób powinien często gościć na talerzu dzieci i młodzieży. Zapytaliśmy pracownika hurtowni drobiu i wędlin drobiowych Eureka o to, jak wygląda świadomość wartości odżywczy zawartych w tym rodzaju mięsa? Odpowiedział nam, że Polacy pod tym kątem są narodem bardzo świadomym głównie ze względu na historię jedzenia drobiu mocno zakorzenionej w naszej kulturze. Jednak dużym wyzwaniem jest dla nas zmiana świadomości na rynkach zachodnich, gdzie ta kultura nie jest tak silna. Na szczęście pojawia się coraz więcej badań naukowych, które potwierdzają, że białko drobiowe jest jednym z najlepiej przyswajalnych w naturze i zaleca się karmieniem nim dzieci.
Osobom, które szczególnie pilnują tego, co jedzą, z uwagi na wykonywany zawód lub chęć poprawienia sylwetki zaleca się spożywanie dużych ilości mięsa drobiowego. Głównie dlatego, że mięso drobiowe jest niskotłuszczowe i niskokaloryczne (w porównaniu do mięsa wieprzowego drób jest trzykrotnie mniej kaloryczny). Oprócz tego  trzeba podkreślić, że mięso drobiowe jest bardzo lekkostrawne i może być spożywane przez pacjentów szpitali, których dieta jest wyjątkowo rygorystyczna. Oprócz tego, jedząc ptasie mięso, możemy być pewni, że w naszej diecie będzie odpowiedni bilans nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz  kwasów omega-3. Ostatnie badania pokazują, że są to najważniejsze czynniki hamujące rozwój schorzeń kardiologicznych. Nie bez znaczenia są również korzyści finansowe i walory smakowe. Drób jest łatwy w hodowli, co przekłada się na atrakcyjne ceny w sklepach, a Internet pęka w szwach, oferując nieskończone możliwości komponowania potraw z drobiu, które zaspokoją oczekiwania nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.