24 marca 2021

Kategoria:
Gastronomia

Walory odżywcze mięsa drobiowego

Mięso drobiowe, czyli mięso pozyskiwane z chowu ptactwa jak kury, kaczki, gęsi, indyki, gołębie czy perliczki jest bardzo popularne w Polsce. Polska jest również krajem, który jest największym producentem drobiu w Europie i codziennie dostarcza świeżego mięsa do sąsiednich krajów. Nic dziwnego, nasze rodzime hodowle gwarantują smaczne mięso, które jest lekkostrawne, niskokaloryczne i odżywcze. O walorach  mięsa drobiowego w niniejszym artykule.

Co pozyskuje nasz organizm z mięsa drobiowego?

Do najważniejszych makroskładników, jakie ludzkie ciało pozyskuje z mięsa drobiowego, należy zaliczyć białko, budujące tkankę mięśniową. Ten walor szczególnie podkreślają osoby, które pracują nad swoją sylwetką (kulturyści, zawodnicy fitness itp.). Jednak zalety jedzenia mięsa drobiowego nie ograniczają się wyłącznie do makroskładników. W mięsie z drobiu znajdziemy przeciwutleniacze, koenzym Q10 odżywiający skórę, a także cynk czy magnez. Jest to szczególnie ważne podczas okresu dojrzewania, dlatego dietetycy są zgodni, że świeży drób powinien często gościć na talerzu dzieci i młodzieży. Zapytaliśmy pracownika hurtowni drobiu i wędlin drobiowych Eureka o to, jak wygląda świadomość wartości odżywczy zawartych w tym rodzaju mięsa? Odpowiedział nam, że Polacy pod tym kątem są narodem bardzo świadomym głównie ze względu na historię jedzenia drobiu mocno zakorzenionej w naszej kulturze. Jednak dużym wyzwaniem jest dla nas zmiana świadomości na rynkach zachodnich, gdzie ta kultura nie jest tak silna. Na szczęście pojawia się coraz więcej badań naukowych, które potwierdzają, że białko drobiowe jest jednym z najlepiej przyswajalnych w naturze i zaleca się karmieniem nim dzieci.

Osobom, które szczególnie pilnują tego, co jedzą, z uwagi na wykonywany zawód lub chęć poprawienia sylwetki zaleca się spożywanie dużych ilości mięsa drobiowego. Głównie dlatego, że mięso drobiowe jest niskotłuszczowe i niskokaloryczne (w porównaniu do mięsa wieprzowego drób jest trzykrotnie mniej kaloryczny). Oprócz tego  trzeba podkreślić, że mięso drobiowe jest bardzo lekkostrawne i może być spożywane przez pacjentów szpitali, których dieta jest wyjątkowo rygorystyczna. Oprócz tego, jedząc ptasie mięso, możemy być pewni, że w naszej diecie będzie odpowiedni bilans nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz  kwasów omega-3. Ostatnie badania pokazują, że są to najważniejsze czynniki hamujące rozwój schorzeń kardiologicznych.

Nie bez znaczenia są również korzyści finansowe i walory smakowe. Drób jest łatwy w hodowli, co przekłada się na atrakcyjne ceny w sklepach, a Internet pęka w szwach, oferując nieskończone możliwości komponowania potraw z drobiu, które zaspokoją oczekiwania nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.