sekret popularnosci wloskich deserow
22 sierpnia 2021

Kategoria:
Gastronomia

W czym tkwi sekret popularności włoskich deserów?      

Kuchnia włoska to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i uwielbianych kuchni na świecie zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych smakoszy. To nie tylko pizza i makarony, ale również wyśmienite słodkości z różnych zakątków Włoch. W każdym regionie Włoch możemy skosztować różnorodnych deserów, które opowiadają historię poszczególnego miejsca. Z czego wynika popularność włoskich deserów i co konieczne trzeba spróbować? Podpowiadamy!

Wyjątkowy smak włoskich deserów – co za nim stoi?

Kuchnia włoska jest bardzo prosta, bazująca wyłącznie na naturalnych składnikach. Liczy się przede wszystkim harmonijne zestawienie produktów wysokiej jakości, których zadaniem jest podkreślenie naturalnego smaku deserów. Z tego powodu w Cukierni i Piekarni Semifreddo w Warszawie włoskie słodkości powstają wyłącznie na bazie wysokogatunkowej mąki oraz jaj. Co więcej, nie zawierają one żadnych sztucznych barwników, aromatów ani konserwantów, które mogłyby wpłynąć na ich finalny smak.

Włoskie desery to oczywiście nie tylko wyśmienity smak. Duże znaczenie ma także estetyczny wygląd, który bez wątpienia przyciąga uwagę każdego smakosza. W związku z tym tradycyjne słodkości ozdabiane są świeżym owocami, które doskonale akcentują smak wysokiej jakości składników.

Włoskie desery, których musisz spróbować

Najpopularniejszy włoski deser z pewnością zna każdy z nas. Tiramisu, które możemy dostać niemal w każdej włoskiej restauracji to obowiązkowy punkt na liście deserów do spróbowania. Tradycyjny włoski deser przyrządzony jest z biszkoptów nasączonych mocną kawą z dodatkiem puszystego mascarpone, nadającego całemu deserowi subtelnego smaku.

Dla miłośników klasyki dobrym wyborem będzie również Panna Cotta, czyli przysmak pochodzący z Piemontu. Jej delikatny smak zawdzięczany jest wyłącznie naturalnym składnikom. Zazwyczaj podawana jest z owocowym musem, który znakomicie przełamuje śmietankowy aromat.

Jeśli chcemy poznać klasyczny smak Toskanii, nie możemy zapomnieć o crostacie, czyli tradycyjnej włoskiej tarcie owocowej. W Polsce nie tak łatwo jest ją dostać, niemniej jednak w Cukierni Semifreddo mamy szansę skosztować crostaty wypełnionej dżemem lub marmoladą, której niesamowity smak przeniesie nas do słonecznej Toskanii.

Natomiast na upalne dni świetnie sprawdzą się włoskie desery lodowe. Między innymi Granita, czyli sycylijski deser w formie sorbetu. Najczęściej przyrządzony na bazie kawy lub soków owocowych, daje orzeźwienie i ukojenie, dzięki czemu nada się jako główny deser na uroczystości plenerowe, takie jak wesela czy spotkania firmowe.