Artykuł sponsorowany

W czym tkwi sekret popularności mąki pszennej? 

W czym tkwi sekret popularności mąki pszennej? 
Mąka pszenna cieszy się szczególną popularnością w polskiej kuchni: to produkt stosowany do wielu potraw, takich jak np. wypieki, kluski czy makarony. Można wskazać kilka rodzajów tego wyrobu, które rozpoczynają się od wersji z niską zawartością popiołu (typ 405), a kończą na tej z pełnego przemiału (3000). Co jednak sprawia, że tak często sięgamy po te właśnie mąki? Opisywany wyrób jest otrzymywany poprzez przemiał pszenicy. Środek ziarna (bielmo) zostaje maszynowo oddzielony od jego „łuski”, a następnie rozdrobniony na mąkę. Z „powłoki” zboża powstają z kolei otręby o wysokiej zawartości błonnika. Poszczególne typy produktu określają stopień oddzielenia bielma od jego łupiny. Różnice występują tutaj także w „wyciągu mąki” – ilości wyrobu uzyskiwanego z danej jednostki ziarna, którą wyraża się w procentach. Produkty o ciemniejszej barwie charakteryzują się wyższym współczynnikiem, a jaśniejsze niższym.

Co dokładnie sprawia, że wybieramy mąkę pszenną? 

Jedną z podstawowych przyczyn, które wpływają na popularność tego wyrobu, jest dostępność – chociaż „popyt napędza podaż”, w tym kontekście chodzi również o kontekst historyczny. W przeszłości mąka pszenna była docelowym rodzajem tej grupy towarów, ponieważ stanowiła przepis na udaną potrawę. Alternatywy bywają bardziej wymagające w obróbce, z kolei osoby ograniczone np. przez „kartki” w czasach PRL-u wolały postawić na coś, co pozwoli uzyskać im satysfakcjonujący efekt w trakcie gotowania. Na korzyść mąki pszennej przemawia także właśnie to, że niezależnie od stopnia umiejętności kulinarnych zazwyczaj daje możliwość poprawnego przyrządzenia danej potrawy. Elementem ułatwiającym takie zmagania jest wysoka zawartość glutenu, który sprawia, że ciasto szybciej osiąga właściwą konsystencję. Masa staje się bardziej pulchna oraz sprężysta, dzięki czemu dalsza obróbka jest prostsza. Pracownicy sklep internetowego Młynomag podkreślają również to, że wszelkie wypieki wykonane z takiej mąki są znacznie lżejsze i puszyste.

Pozytywne właściwości i zalety mąki pszennej 

Omawiany produkt zawiera wysokie ilości glutenu oraz skrobi. Choć ten pierwszy aspekt może budzić dzisiaj wiele kontrowersji, osoby nieposiadające alergii pokarmowej nie muszą obawiać się negatywnego wpływu tego składnika. Zaletą mąk pszennych o wyższych „typach” (od 750) jest to, że są dużym źródłem błonnika i witamin (B, C, E, D, K). W wyrobach znajduje się także wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, wapno, magnez czy fosfor. Z kolei niższe typy (tzw. „białe” mąki pszenne) są lekkostrawne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.