maka pszenna popularnosc
10 października 2021

Kategoria:
Gastronomia

W czym tkwi sekret popularności mąki pszennej? 

Mąka pszenna cieszy się szczególną popularnością w polskiej kuchni: to produkt stosowany do wielu potraw, takich jak np. wypieki, kluski czy makarony. Można wskazać kilka rodzajów tego wyrobu, które rozpoczynają się od wersji z niską zawartością popiołu (typ 405), a kończą na tej z pełnego przemiału (3000). Co jednak sprawia, że tak często sięgamy po te właśnie mąki?

Opisywany wyrób jest otrzymywany poprzez przemiał pszenicy. Środek ziarna (bielmo) zostaje maszynowo oddzielony od jego „łuski”, a następnie rozdrobniony na mąkę. Z „powłoki” zboża powstają z kolei otręby o wysokiej zawartości błonnika. Poszczególne typy produktu określają stopień oddzielenia bielma od jego łupiny. Różnice występują tutaj także w „wyciągu mąki” – ilości wyrobu uzyskiwanego z danej jednostki ziarna, którą wyraża się w procentach. Produkty o ciemniejszej barwie charakteryzują się wyższym współczynnikiem, a jaśniejsze niższym.

Co dokładnie sprawia, że wybieramy mąkę pszenną? 

Jedną z podstawowych przyczyn, które wpływają na popularność tego wyrobu, jest dostępność – chociaż „popyt napędza podaż”, w tym kontekście chodzi również o kontekst historyczny. W przeszłości mąka pszenna była docelowym rodzajem tej grupy towarów, ponieważ stanowiła przepis na udaną potrawę. Alternatywy bywają bardziej wymagające w obróbce, z kolei osoby ograniczone np. przez „kartki” w czasach PRL-u wolały postawić na coś, co pozwoli uzyskać im satysfakcjonujący efekt w trakcie gotowania.

Na korzyść mąki pszennej przemawia także właśnie to, że niezależnie od stopnia umiejętności kulinarnych zazwyczaj daje możliwość poprawnego przyrządzenia danej potrawy. Elementem ułatwiającym takie zmagania jest wysoka zawartość glutenu, który sprawia, że ciasto szybciej osiąga właściwą konsystencję. Masa staje się bardziej pulchna oraz sprężysta, dzięki czemu dalsza obróbka jest prostsza. Pracownicy sklep internetowego Młynomag podkreślają również to, że wszelkie wypieki wykonane z takiej mąki są znacznie lżejsze i puszyste.

Pozytywne właściwości i zalety mąki pszennej 

Omawiany produkt zawiera wysokie ilości glutenu oraz skrobi. Choć ten pierwszy aspekt może budzić dzisiaj wiele kontrowersji, osoby nieposiadające alergii pokarmowej nie muszą obawiać się negatywnego wpływu tego składnika. Zaletą mąk pszennych o wyższych „typach” (od 750) jest to, że są dużym źródłem błonnika i witamin (B, C, E, D, K). W wyrobach znajduje się także wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, wapno, magnez czy fosfor. Z kolei niższe typy (tzw. „białe” mąki pszenne) są lekkostrawne.