Urządzenia w profesjonalnej gastronomii
21 lutego 2022

Kategoria:
Gastronomia

Urządzenia wykorzystywane w profesjonalnej gastronomii

Właściwe wyposażenie profesjonalnej kuchni pozwala na właściwe funkcjonowanie. Umożliwia pracę kucharzom i przygotowywanie jakościowych potraw w odpowiedni sposób. Jakie urządzenia są niezbędne w profesjonalnej gastronomii i na co należy zwrócić uwagę podczas wyposażania kuchni? Sprawdź i zorganizuj idealny biznes.

Urządzenia chłodnicze dla branży gastronomicznej

Sprzęty, które pozwalają zachować świeżość produktów oraz długie przechowywanie części z nich to lodówki i szafy mroźnicze. Przy wyborze warto kierować się wysoką klasą energetyczną oraz posiadanymi funkcjami. Umożliwi to komfortowe gospodarowanie zasobami oraz właściwe przechowywanie żywności. W zależności od dziedziny gastronomii niezbędne bywają również regały, witryny, stoły oraz lady chłodnicze, których zadaniem jest nie tylko właściwe przechowywanie, ale również prezentowanie potraw i wyrobów. Szeroki wybór takich urządzeń oferuje centrum zaopatrzenia A-Z Gastro – renomowana firma z profesjonalnym sprzętem gastronomicznym.

Gastronomiczne urządzenia grzewcze

Wśród urządzeń grzewczych znajduje się sprzęt służący do obróbki termicznej produktów, dzięki czemu możliwe jest przygotowywanie dań. Jest to tzw. kuchnia ciepła. Do tego typu urządzeń należą kuchenki, piece konwekcyjno-parowe, patelnie uchylne, salamandry, kotły warzelne, frytkownice, grille, płyty grillowe i bemary. W zależności od charakteru gastronomii, ukierunkowania i zapotrzebowania, dostępne są różne rozmiary powyższych urządzeń o odmiennych parametrach i mocach. Wybierając odpowiedni sprzęt, należy dobrze rozplanować jego rozmieszczenie i gabaryty w dostępnej przestrzeni kuchennej oraz dopasować najwłaściwszy sposób zasilania sprzętów.

Niezbędne elementy wyposażenia kuchni

Poza urządzeniami chłodniczymi oraz grzewczymi niezbędne są akcesoria gastronomiczne, bez których przygotowanie potraw i obróbka produktów nie byłaby możliwa. Na rynku dostępnych jest wiele możliwości i rozwiązań. Są to m.in. garnki, noże, brytfanny, wyciskacze, obieraczki, szatkownice gastronomiczne, ekspresy do kawy, kruszarki do lodu, blendery, krajalnice i miksery. W większości są to urządzenia mechaniczne, dlatego istotny jest wybór sprzętu o dobrej jakości i wysokich parametrach. Pozwoli to na płynną i sprawną pracę urządzeń, uchroni od częstego serwisowania i zminimalizuje ryzyko awarii. Wśród urządzeń gastronomicznych powinny znaleźć się także urządzenia do zmywania. Najczęściej są to zmywarki podblatowe, kapturowe, do garnków i przyborów oraz tunelowe o największej wydajności.