Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Tunele chłodnicze i ich znaczenie w cukiernictwie
Do czego służą tunele chłodnicze w cukiernictwie?
Tłuszcz kakaowy, który jest podstawowym składnikiem czekolady, w temperaturze 20°C jest twardy i kruchy nawet w pobliżu temperatury topnienia. Rozpoczyna topnieć już przy 31 do 34°C. Wówczas staje się płynną masą. Przy produkcji czekolad rozpuszczoną masę poddaje się temperowaniu, czyli procesowi zapewniającemu czekoladzie odpowiednią kruchość i połysk. Czekolada w stanie płynnym używana jest także do oblewania różnego typu produktów cukierniczych, takich jak praliny, batony itp. Po temperowaniu lub oblaniu półproduktu warstwa czekolady musi być jak najszybciej schłodzona, aby uzyskała właściwą konsystencję. Do tego procesu w nowoczesnych liniach produkcyjnych stosuje się tunele chłodnicze.Jak działają tunele do schładzania czekolady?
Tunele chłodnicze przeznaczone są do schładzania wyrobów cukierniczych oblanych polewą czekoladową lub czekoladą. Czynnikiem chłodzącym jest zimne powietrze, które krąży w zamkniętym obiegu w specjalnych kanałach. Ciepły produkt po oblaniu czekoladą lub polewą przesuwa się wraz z taśmą i trafia pod strumień zimnego powietrza, gdzie zostaje schłodzony do żądanej temperatury. Wysokiej jakości tunele chłodnicze wykonane są w całości ze stali kwasoodpornej i z syntetycznych paneli. Wyposażone są w pneumatyczny mechanizm sterujący taśmą na końcu tunelu oraz system samoregulacji napięcia taśmy. Panel sterowania umożliwia regulację prędkości taśmy oraz precyzyjną kontrolę i regulację temperatury schładzania. Dysponują także możliwością automatycznego odszraniania. Taśmy wyposażone są w pokrycie poliuretanowe z atestem do kontaktu z żywnością. Ze wszystkimi parametrami nowoczesnych tuneli chłodniczych można zapoznać się na stronie dystrybutora urządzeń do produkcji cukierniczej BMC Polska z Warszawy. Warto jeszcze zaznaczyć, że tunele chłodnicze mogą być zarówno elementem linii technologicznej, jak i współpracować oddzielnie z oblewarkami, temperówkami czy też automatami do produkcji pralin, batonów, czy czekoladek typu One Shot. Urządzenia te zbudowane są oraz funkcjonują zgodnie z wymogami ekologicznymi, ze szczególnym naciskiem na energooszczędność i bezpieczeństwo dla środowiska naturalnego.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana