Artykuł sponsorowany

Top 5 przysmaków z ciasta drożdżowego

Top 5 przysmaków z ciasta drożdżowego
Mąka, mleko, jajka, tłuszcz, no i oczywiście drożdże. Chwila cierpliwości aż ciasto wyrośnie i gotowe. Tylko tyle potrzeba, aby cieszyć się słodką przekąską. Doskonale smakuje z owocami, dżemem, lukrem, kruszonką czy przekładane masą np. makową lub orzechową. Możliwości jest wiele, a wszystkie warianty są przepyszne i zasmakują każdemu. Poznaj kilka specjałów z ciasta drożdżowego.

Pączki

Pączki są jednymi z najpopularniejszych wyrobów z ciasta drożdżowego. Chociaż popyt na te okrągłe smakołyki szczególnie rośnie w Tłusty Czwartek, są one dostępne cały rok. Stanowią one jeden z  charakterystycznych wyrobów dla kuchni polskiej. Tradycyjne pączki z ciasta drożdżowego nadziewa się przed smażeniem w głębokim tłuszczu. Najpopularniejsze nadzienia to dżemy owocowe np. truskawkowe czy malinowe, czekolada, budyń lub adwokat. Smaku pączkom dodaje też  wykończenie — cukier puder lub glazura. Zdarza się, że na wierzchu ciastka znajduje się potarta skórka pomarańczy lub że są oblane czekoladą. Palce lizać!

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Zapewne wielu osobom drożdżówka z kruszonką kojarzy się z wypiekami babci. Czasu rośnięcia wyrobu nie można przyspieszać, więc jest to próba cierpliwości, ale warto  poczekać. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość, aby później deser był pulchny i lekki. Dzieje się to za sprawą fermentacji drożdży, które przekształcają cukier w alkohol i dwutlenek węgla. Dzięki temu ciasto rośnie. Można je przyrządzać w wersji podstawowej — to  wysoka drożdżówka z samą kruszonką, która składa się z masła, cukru i mąki. Doskonale smakuje posmarowana masłem jak u babci. Jeszcze lepiej smakuje z dodatkami owoców, np. świeżych malin, truskawek czy śliwek. Dla łasuchów można dodatkowo polać kruszonkę lukrem. Jedno ciasto, a tak wiele opcji!

Strudel

Strudle wywodzą się z kuchni austriacko-wiedeńskiej i są popularne na dawnych terenach Austro-Węgier czy Galicji.   Charakteryzują się kruchością, a ich ciasto jest podobne do ciasta półfrancuskiego.  Jak powstaje strudel?
Rozwałkowane ciasto należy rozciągnąć tak cienko, jak to tylko możliwe. To właśnie dzięki temu po upieczeniu jest bardzo chrupiące i delikatne
- tłumaczy cukiernik z Pracowni Cukierniczej Skotniki. W środku ciastka znajdziemy owocowe nadzienie, bardzo często jabłkowe, wiśniowe czy śliwkowe. Mogą być również wypełnione masą makową, a nawet podane ze szpinakiem. Ozdobione cukrem pudrem lub śmietaną, smakują przepysznie na ciepło. Często podawane również z gałką lodów lub sosem. Idealne do gorącej herbaty w okresie jesienno-zimowym.

Bułeczki cynamonowe

Kolejna przekąska może posłużyć jako ciastko do kawy albo nawet za słodkie śniadanie. Mowa o bułeczkach cynamonowych. Wykonane jedynie z ciasta drożdżowego i przypraw, ale to właśnie one są tutaj najważniejsze. Oprócz zmielonego cynamonu zawierają sól, drobny cukier i kardamon. Bułki pokrywa się warstwa ubitego jajka, aby nadać im kolor podczas pieczenia. Mogą być posypane cukrem lub migdałami. Ten rodzaj wypieku z drożdży pochodzi ze Szwecji i cieszy się popularnością w Ameryce i Europie Północnej. I nic w tym dziwnego, ponieważ jest bardzo dobre!

Ciastka z masą serową

Ciasteczka drożdżowe z masą serową są proste do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne. Nadziewane owocami, ale nie bardzo słodkie, ponieważ masa serowa doskonale łączy się z nadzieniem. Razem tworzą idealną kombinację. Są bardzo popularne i lubiane, więc warto zaopatrzyć się w nie, gdy spodziewamy się gości. Ciastka te są idealną przekąską do kawy czy herbaty.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.