Top 5 przysmaków z ciasta drożdżowego
Mąka, mleko, jajka, tłuszcz, no i oczywiście drożdże. Chwila cierpliwości aż ciasto wyrośnie i gotowe. Tylko tyle potrzeba, aby cieszyć się słodką przekąską. Doskonale smakuje z owocami, dżemem, lukrem, kruszonką czy przekładane masą np. makową lub orzechową. Możliwości jest wiele, a wszystkie warianty są przepyszne i zasmakują każdemu. Poznaj kilka specjałów z ciasta drożdżowego.
Pączki
Pączki są jednymi z najpopularniejszych wyrobów z ciasta drożdżowego. Chociaż popyt na te okrągłe smakołyki szczególnie rośnie w Tłusty Czwartek, są one dostępne cały rok. Stanowią one jeden z charakterystycznych wyrobów dla kuchni polskiej. Tradycyjne pączki z ciasta drożdżowego nadziewa się przed smażeniem w głębokim tłuszczu. Najpopularniejsze nadzienia to dżemy owocowe np. truskawkowe czy malinowe, czekolada, budyń lub adwokat. Smaku pączkom dodaje też wykończenie — cukier puder lub glazura. Zdarza się, że na wierzchu ciastka znajduje się potarta skórka pomarańczy lub że są oblane czekoladą. Palce lizać!
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Zapewne wielu osobom drożdżówka z kruszonką kojarzy się z wypiekami babci. Czasu rośnięcia wyrobu nie można przyspieszać, więc jest to próba cierpliwości, ale warto poczekać. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość, aby później deser był pulchny i lekki. Dzieje się to za sprawą fermentacji drożdży, które przekształcają cukier w alkohol i dwutlenek węgla. Dzięki temu ciasto rośnie.
Można je przyrządzać w wersji podstawowej — to wysoka drożdżówka z samą kruszonką, która składa się z masła, cukru i mąki. Doskonale smakuje posmarowana masłem jak u babci. Jeszcze lepiej smakuje z dodatkami owoców, np. świeżych malin, truskawek czy śliwek. Dla łasuchów można dodatkowo polać kruszonkę lukrem. Jedno ciasto, a tak wiele opcji!
Strudel
Strudle wywodzą się z kuchni austriacko-wiedeńskiej i są popularne na dawnych terenach Austro-Węgier czy Galicji. Charakteryzują się kruchością, a ich ciasto jest podobne do ciasta półfrancuskiego. Jak powstaje strudel?
Rozwałkowane ciasto należy rozciągnąć tak cienko, jak to tylko możliwe. To właśnie dzięki temu po upieczeniu jest bardzo chrupiące i delikatne
– tłumaczy cukiernik z Pracowni Cukierniczej Skotniki.
W środku ciastka znajdziemy owocowe nadzienie, bardzo często jabłkowe, wiśniowe czy śliwkowe. Mogą być również wypełnione masą makową, a nawet podane ze szpinakiem. Ozdobione cukrem pudrem lub śmietaną, smakują przepysznie na ciepło. Często podawane również z gałką lodów lub sosem. Idealne do gorącej herbaty w okresie jesienno-zimowym.
Bułeczki cynamonowe
Kolejna przekąska może posłużyć jako ciastko do kawy albo nawet za słodkie śniadanie. Mowa o bułeczkach cynamonowych. Wykonane jedynie z ciasta drożdżowego i przypraw, ale to właśnie one są tutaj najważniejsze. Oprócz zmielonego cynamonu zawierają sól, drobny cukier i kardamon. Bułki pokrywa się warstwa ubitego jajka, aby nadać im kolor podczas pieczenia. Mogą być posypane cukrem lub migdałami.
Ten rodzaj wypieku z drożdży pochodzi ze Szwecji i cieszy się popularnością w Ameryce i Europie Północnej. I nic w tym dziwnego, ponieważ jest bardzo dobre!
Ciastka z masą serową
Ciasteczka drożdżowe z masą serową są proste do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne. Nadziewane owocami, ale nie bardzo słodkie, ponieważ masa serowa doskonale łączy się z nadzieniem. Razem tworzą idealną kombinację. Są bardzo popularne i lubiane, więc warto zaopatrzyć się w nie, gdy spodziewamy się gości. Ciastka te są idealną przekąską do kawy czy herbaty.