29 kwietnia 2020

Kategoria:
Gastronomia

Targ śniadaniowy, czyli pomysł na wyjątkowe rozpoczęcie dnia

W tygodniu o poranku zazwyczaj spieszymy się do pracy. Obowiązki wzywają i często trudno nam jest wygospodarować czas na spokojne i dobre śniadanie. Wielu z nas spożywa je w pośpiechu lub po prostu pomija. Na szczęście mamy weekendy i targi śniadaniowe. Na czym polega ten trend w gastronomii? Kiedy i gdzie możemy rozpocząć dzień od wyjątkowego śniadania?

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia

Jak mówi stare, chińskie przysłowie: śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Pierwszy posiłek, jaki spożywamy ma duże znaczenie. Od niego zależy, ile energii będziemy mieli na rozpoczęcie nowego dnia oraz ile zjemy podczas jego trwania. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia radzą nie pomijać śniadania i zwracać uwagę na to, co wchodzi w jego skład. To wszystko ma bowiem wpływ na nasz metabolizm, a co za tym idzie na samopoczucie i wygląd. Jeśli więc nie mamy możliwości jeść dobrego śniadania codziennie, zadbajmy o to, aby w dni wolne od pracy „nadrabiać zaległości”. Doskonałą okazją do tego mogą być organizowane przez restauratorów targi śniadaniowe. Na czym polega ten koncept?

Relaks i uczta dla podniebienia

Targi śniadaniowe to stosunkowa młoda tradycja. W ostatnich latach zaczęliśmy bardziej zwracać uwagę na to, co jemy i skąd pochodzą spożywane przez nas produkty. W ten sposób znacznie zwiększyło się zapotrzebowanie na zdrową żywność i zaczęto organizować różnego rodzaju eventy, mające na celu jej skuteczną promocję. Jednym z wydarzeń były targi, na których lokalni farmerzy i producenci żywności wystawiali się ze swoimi produktami. Z czasem na takich targach pojawiła się idea wspólnych śniadań, przyrządzanych z oferowanych przez wystawców artykułów. I tak narodziły się targi śniadaniowe. Dziś dobre i zdrowe śniadanie w przyjaznej atmosferze, która gwarantuje relaks i odpoczynek, możemy zjeść także w restauracji.

Ciekawą propozycją tego typu jest Gdański Targ Śniadaniowy, organizowany co weekend w Słonym Spichlerzu. W każdą sobotę i niedzielę ten nadmorski Restaurant Market zaprasza wszystkich miłośników dobrego jedzenia na pierwszy posiłek dnia inspirowany smakami regionów Polski i świata. Podczas takiej porannej uczty możemy zakosztować rodzimych przysmaków śniadaniowych i tych, wywodzących się z kuchni śródziemnomorskiej, orientalnej czy amerykańskiej.

Dla ciała i duch

Istotą targów śniadaniowych oprócz dobrego jedzenia jest stworzenie wyjątkowej atmosfery, która sprzyja odprężeniu po całym tygodniu pracy. Decydując się na uczestnictwo w nich, możemy zatem mieć pewność, że zadbamy tak o swoje ciało, jak i ducha. Organizmowi dostarczymy niezbędnych składników odżywczych, nasze zmysły nakarmimy aromatami i smakami z różnych zakątków świata, a dzięki przyjaznej i chilloutowej atmosferze pozwolimy odpocząć strudzonemu umysłowi. Tak rozpoczęty dzień z pewnością pomoże nam złapać oddech w codziennym i nierzadko pełnym stresu biegu.