Artykuł sponsorowany

Szukasz klimatycznej restauracji w Zakopanem? Sprawdź, co zwrócić uwagę przy wyborze lokalu

Szukasz klimatycznej restauracji w Zakopanem? Sprawdź, co zwrócić uwagę przy wyborze lokalu

Jedną z obowiązkowych atrakcji podczas wypoczynku w górach jest smaczny obiad lub kolacja w dobrej restauracji. Każdy z nas przynajmniej raz w życiu doświadczył rozczarowania związanego z niesmacznym jedzeniem w lokalu gastronomicznym. Jak tego uniknąć? Okazuje się, że to nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać! W artykule radzimy, o czym należy pamiętać, wybierając restaurację w Zakopanem. 

Wystrój i pierwsze wrażenie

Pamiętaj, że pierwsze wrażenie ma znaczenie. Zaufaj swojej intuicji i zwróć uwagę na pierwsze odczucia od razu po wejściu do lokalu. Nieprzyjemny zapach dymu papierosowego, zapach spalenizny lub inny przykry aromat unoszący się w lokalu, z pewnością nie jest dobrym sygnałem. Również wystrój wnętrza, czystość i estetyka sporo mówią o podejściu pracowników i szefostwa. Jeśli bałagan czy brak dbałości o szczegóły widoczne są nawet dla gości, to można podejrzewać, że z podobną niechlujnością przygotowywane są posiłki. Poza tym, nawet, jeśli jedzenie okaże się smaczne, o wiele lepiej jest delektować się nim w zadbanym i higienicznym otoczeniu. 

Menu i produkty

Pierwszy test zaliczony – restauracja prezentuje się schludnie i zachęcająco, postanowiłeś więc wejść do środka. Kolejną ważną kwestią jest menu. Przeglądając listę dań, zwróć uwagę na rodzaj serwowanej kuchni. Wbrew pozorom, bardzo duża różnorodność dań nie będzie dobrze świadczyła o lokalu, a im krótsze menu, tym lepiej. Dlaczego? Do przygotowania smacznych potraw konieczne są świeże (najlepiej lokalne) produkty. Bardzo długa, zróżnicowana karta dań zwykle wskazuje na to, że restauracja korzysta z półproduktów oraz mrożonek. Podobnie, obecność w menu nietypowych, jak na dany sezon owoców (np. truskawek zimą) powinna wzbudzić Twoje podejrzenia – wyjaśnia pracownik restauracji Kryjówka w Zakopanem.

Szef kuchni i obsługa 

W najlepszych restauracjach szef kuchni nigdy nie jest osobą anonimową. Lokale gastronomiczne o dobrej renomie wręcz szczycą się swoimi kucharzami, a szef kuchni często pojawia się także na sali, w której przebywają goście. Skutecznym wyznacznikiem jakości i poziomu danej restauracji jest także pozostała załoga. Obserwuj, jak zachowują się kelnerzy i kelnerki. Czy są szczerze uśmiechnięci i zadowoleni? Jeśli tak, najczęściej oznacza to, że zespół wykonuje dobrą robotę i z dużym prawdopodobieństwem możesz liczyć na świetną obsługę i pyszne jedzenie.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.