Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Szukasz klimatycznej restauracji w Zakopanem? Sprawdź, co zwrócić uwagę przy wyborze lokalu
Jedną z obowiązkowych atrakcji podczas wypoczynku w górach jest smaczny obiad lub kolacja w dobrej restauracji. Każdy z nas przynajmniej raz w życiu doświadczył rozczarowania związanego z niesmacznym jedzeniem w lokalu gastronomicznym. Jak tego uniknąć? Okazuje się, że to nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać! W artykule radzimy, o czym należy pamiętać, wybierając restaurację w Zakopanem.
Wystrój i pierwsze wrażenie
Pamiętaj, że pierwsze wrażenie ma znaczenie. Zaufaj swojej intuicji i zwróć uwagę na pierwsze odczucia od razu po wejściu do lokalu. Nieprzyjemny zapach dymu papierosowego, zapach spalenizny lub inny przykry aromat unoszący się w lokalu, z pewnością nie jest dobrym sygnałem. Również wystrój wnętrza, czystość i estetyka sporo mówią o podejściu pracowników i szefostwa. Jeśli bałagan czy brak dbałości o szczegóły widoczne są nawet dla gości, to można podejrzewać, że z podobną niechlujnością przygotowywane są posiłki. Poza tym, nawet, jeśli jedzenie okaże się smaczne, o wiele lepiej jest delektować się nim w zadbanym i higienicznym otoczeniu.
Menu i produkty
Pierwszy test zaliczony – restauracja prezentuje się schludnie i zachęcająco, postanowiłeś więc wejść do środka. Kolejną ważną kwestią jest menu. Przeglądając listę dań, zwróć uwagę na rodzaj serwowanej kuchni. Wbrew pozorom, bardzo duża różnorodność dań nie będzie dobrze świadczyła o lokalu, a im krótsze menu, tym lepiej. Dlaczego? Do przygotowania smacznych potraw konieczne są świeże (najlepiej lokalne) produkty. Bardzo długa, zróżnicowana karta dań zwykle wskazuje na to, że restauracja korzysta z półproduktów oraz mrożonek. Podobnie, obecność w menu nietypowych, jak na dany sezon owoców (np. truskawek zimą) powinna wzbudzić Twoje podejrzenia – wyjaśnia pracownik restauracji Kryjówka w Zakopanem.
Szef kuchni i obsługa
W najlepszych restauracjach szef kuchni nigdy nie jest osobą anonimową. Lokale gastronomiczne o dobrej renomie wręcz szczycą się swoimi kucharzami, a szef kuchni często pojawia się także na sali, w której przebywają goście. Skutecznym wyznacznikiem jakości i poziomu danej restauracji jest także pozostała załoga. Obserwuj, jak zachowują się kelnerzy i kelnerki. Czy są szczerze uśmiechnięci i zadowoleni? Jeśli tak, najczęściej oznacza to, że zespół wykonuje dobrą robotę i z dużym prawdopodobieństwem możesz liczyć na świetną obsługę i pyszne jedzenie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana