Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Sztućce jednorazowe – propozycje dla mniejszej i większej gastronomii
Sztućce i naczynia jednorazowe są coraz częściej wybieranym rozwiązaniem zarówno w mniejszej, jak i większej gastronomii. Ich popularność wzrosła w dobie pandemii koronawirusa, wywołanej COVID-19, choć ich stosowanie nie jest obowiązkowe. Decydując się na ich użytkowanie, warto zwrócić uwagę na materiał, z którego zostały wykonane. Produkty jednorazowe są niezwykle praktyczne, ale powinny też być solidne. Co warto o nich wiedzieć?
Sztućce jednorazowe i inne rodzaje opakowań jednorazowych
Dużą popularnością w branży gastronomicznej cieszą się nie tylko sztućce jednorazowe, ale też opakowania tego typu. Są one stosowane nie tylko w dużych restauracjach jako podstawa realizacji zamówień na wynos, ale też w mniejszych punktach, w których mają usprawnić działanie lokali. Szeroka oferta producentów opakowań jednorazowych obejmuje zarówno kubki, talerze i sztućce plastikowe, jak i te w wersji papierowej czy styropianowej. Dużą popularnością cieszą się także miseczki z możliwością zabezpieczenia zawartości przed rozlaniem, pojemniki obiadowe czy też menu-boxy. Te ostatnie są najlepsze w punktach realizujących zamówienia z dowozem.
Tego typu opakowania sprawdzą się nie tylko w restauracjach i mniejszych lokalach gastronomicznych, ale też podczas organizacji konferencji, eventów czy też w cukierniach. Co ważne – wiele firm zajmujących się sprzedażą sztućców i opakowań jednorazowych umożliwia wykonanie na nich nadruków logo i nazwy firmy, co zwiększa rozpoznawalność marki, a tym samym sprawia, że staje się ona bardziej rozpoznawalna w branży.
Dlaczego sztućce i opakowania jednorazowe są tak popularne?
Korzystanie ze sztućców jednorazowych i różnego rodzaju opakowań ma wiele zalet.
- Głównymi z nich są możliwość przygotowywania wszelkiego rodzaju dań na wynos oraz brak konieczności organizowania zaplecza do mycia i przechowywania
– wyjaśnia ekspert z firmy Gemini Sp. z o.o. Wśród pozostałych plusów korzystania z wersji jednorazowych są:
-
niski koszt zakupu,
-
ograniczenie strat związanych ze zniszczeniem tradycyjnych naczyń,
-
możliwość serwowania potraw i napojów w każdych warunkach,
-
brak potrzeby wyparzania,
-
możliwość wykonania znakowania firmy na poszczególnych artykułach,
-
obniżenie kosztów prowadzenia lokalu w wyniku braku konieczności mycia,
-
możliwość realizowania zamówień cateringowych, również w przypadku dużych imprez.
Wszechstronne zastosowanie sztućców jednorazowych i pewność zachowania właściwego poziomu czystości to kolejne plusy związane z ich wykorzystaniem, które są szczególnie doceniane w dobie panującej pandemii. Pozwalają bowiem zapewnić odwiedzającym gościom bezpieczeństwo, a tym samym zwiększyć ich komfort psychiczny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana