opakowania jednorazowe hurtownia slask
7 listopada 2020

Kategoria:
Gastronomia

Sztućce jednorazowe – propozycje dla mniejszej i większej gastronomii

Sztućce i naczynia jednorazowe są coraz częściej wybieranym rozwiązaniem zarówno w mniejszej, jak i większej gastronomii. Ich popularność wzrosła w dobie pandemii koronawirusa, wywołanej COVID-19, choć ich stosowanie nie jest obowiązkowe. Decydując się na ich użytkowanie, warto zwrócić uwagę na materiał, z którego zostały wykonane. Produkty jednorazowe są niezwykle praktyczne, ale powinny też być solidne. Co warto o nich wiedzieć?

Sztućce jednorazowe i inne rodzaje opakowań jednorazowych

Dużą popularnością w branży gastronomicznej cieszą się nie tylko sztućce jednorazowe, ale też opakowania tego typu. Są one stosowane nie tylko w dużych restauracjach jako podstawa realizacji zamówień na wynos, ale też w mniejszych punktach, w których mają usprawnić działanie lokali. Szeroka oferta producentów opakowań jednorazowych obejmuje zarówno kubki, talerze i sztućce plastikowe, jak i te w wersji papierowej czy styropianowej. Dużą popularnością cieszą się także miseczki z możliwością zabezpieczenia zawartości przed rozlaniem, pojemniki obiadowe czy też menu-boxy. Te ostatnie są najlepsze w punktach realizujących zamówienia z dowozem.

Tego typu opakowania sprawdzą się nie tylko w restauracjach i mniejszych lokalach gastronomicznych, ale też podczas organizacji konferencji, eventów czy też w cukierniach. Co ważne – wiele firm zajmujących się sprzedażą sztućców i opakowań jednorazowych umożliwia wykonanie na nich nadruków logo i nazwy firmy, co zwiększa rozpoznawalność marki, a tym samym sprawia, że staje się ona bardziej rozpoznawalna w branży.

Dlaczego sztućce i opakowania jednorazowe są tak popularne?

Korzystanie ze sztućców jednorazowych i różnego rodzaju opakowań ma wiele zalet.

Głównymi z nich są możliwość przygotowywania wszelkiego rodzaju dań na wynos oraz brak konieczności organizowania zaplecza do mycia i przechowywania

– wyjaśnia ekspert z firmy Gemini Sp. z o.o. Wśród pozostałych plusów korzystania z wersji jednorazowych są:

  • niski koszt zakupu,

  • ograniczenie strat związanych ze zniszczeniem tradycyjnych naczyń,

  • możliwość serwowania potraw i napojów w każdych warunkach,

  • brak potrzeby wyparzania,

  • możliwość wykonania znakowania firmy na poszczególnych artykułach,

  • obniżenie kosztów prowadzenia lokalu w wyniku braku konieczności mycia,

  • możliwość realizowania zamówień cateringowych, również w przypadku dużych imprez.

Wszechstronne zastosowanie sztućców jednorazowych i pewność zachowania właściwego poziomu czystości to kolejne plusy związane z ich wykorzystaniem, które są szczególnie doceniane w dobie panującej pandemii. Pozwalają bowiem zapewnić odwiedzającym gościom bezpieczeństwo, a tym samym zwiększyć ich komfort psychiczny.