Artykuł sponsorowany

Szkolenie kawowe. Jak zostać baristą?

Szkolenie kawowe. Jak zostać baristą?
Szkolenie przygotowujące do pracy na stanowisku baristy powinno składać się z kilku etapów. Praca ta wymaga bowiem nie tylko znajomości podstawowych zasad BHP, zapoznania z misją firmy oraz procedurami przygotowania napojów, ale również treningu praktycznego i wdrożenia do przyjętego sposobu obsługi gości kawiarni. Szkolenie powinno więc trwać tak długo, aż przyszły barista zyska swobodę działania, stanie się pewny siebie i serdeczny dla klienta.

Czynności wstępne i szkolenia teoretyczne

Przed rozpoczęciem szkolenia kawowego pracodawca powinien zlecić przyszłym baristom wykonanie podstawowych badań medycyny pracy oraz badań sanepidowskich, bez których nie zostanie wydana tzw. książeczka sanepidowska, wymagana, by podjąć pracę w branży gastronomicznej. Po uzyskaniu niezbędnej dokumentacji medycznej należy rozpocząć szkolenie praktyczne, składające się z co najmniej trzech bloków tematycznych:
  • szkolenie dotyczące zasad bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) w kawiarni, bezpieczeństwa stanowiska pracy, ochrony przeciwpożarowej budynku oraz praw i obowiązków pracownika. W ramach tego szkolenia należy również przekazać pracownikom informacje o potencjalnych zagrożeniach, tj. bezpiecznego postępowania z gorącą, metalową dyszą i produktami o wysokiej temperaturze;
  • szkolenie dotyczące reguł HACCP, określających sposób postępowania mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności, które koncentruje się na zagadnieniu zakażenia krzyżowego;
  • szkolenie teoretyczne dotyczące misji firmy, pochodzenia i gatunków ziaren kawy, procedury przygotowania napojów, sposobu obsługi gości i obowiązków związanych ze stanowiskiem baristy.

Trening praktyczny

Po przyswojeniu wiedzy wyłożonej podczas szkolenia teoretycznego barista może wreszcie przystąpić do treningu praktycznego.
Ta część szkolenia może odbywać się w „naturalnym” środowisku pracy baristy, gdzie można przyswoić obowiązujące reguły działania ale szkolenie praktyczne jest również możliwe w specjalnie przygotowanej na tę okoliczność sali treningowej, która może zaprezentować szersze spektrum maszyn oraz rodzajów kaw– radzi manager jednej z kawiarni zaopatrywanych w produkty marki Julius Meinl.
Trening powinien odbywać się pod okiem innego baristy, którego doświadczenie zawodowe jest znacznie dłuższe. Szkolenie praktyczne powinno obejmować naukę o kawie, metodach parzenia, technikę spieniania mleka, odtwarzania receptury różnych rodzajów kaw (m.in. cappuccino, latte, flat white) oraz obsługi kasy fiskalnej i terminala płatniczego.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.