dania sushi
7 lutego 2020

Kategoria:
Gastronomia

Sushi w Trójmieście. Propozycje gastronomiczne

Sushi ma swoich ulubieńców nie tylko w krajach Azji, ale również wśród Polaków. Zachwyca ono niebanalną kompozycją smaków i aromatów, które są w stanie rozpieścić nawet najbardziej wymagające podniebienie. Dla wielu miłośników takich potraw sporym problemem może być jednak znalezienie dobrego lokalu, z którego wyjdą zadowoleni i najedzeni. Dobrym pomysłem są odwiedziny w jednej z restauracji sushi w Trójmieście. Podpowiadamy, gdzie zjeść dobry posiłek oraz po czym poznać najlepsze sushi.

Co można zjeść w trójmiejskich restauracjach sushi?

Jak nietrudno się domyślić, największą popularnością cieszy się tradycyjne sushi, często skomponowane w niebanalny i pożywny zestaw. Warto wspomnieć, że najlepsze lokale proponują swoim gościom liczne odmiany tych potraw.

Jak tłumaczą specjaliści z lokalu Osaka Sushi: ,,Jednym ze składników sushi, który można dopasować zgodnie z oczekiwaniami klienta jest oczywiście ryba. Dużym zainteresowaniem cieszą się dania z węgorza, ale też łososia’’.

Ciekawym pomysłem są także liczne dodatki, które często jada się razem z sushi. Mogą być to krewetki lub wachlarz grillowanych, czy przyrządzonych w tempurze ryb. W dzisiejszych czasach bardzo popularne są także dania wegetariańskie oraz wegańskie. Najlepsze lokale oferują klientom, chociażby sushi przyrządzone z awokado, z dodatkiem mango lub ogórka. Będą one rarytasem również dla smakoszy mięsa, którzy pragną spróbować czegoś nowego i oryginalnego. W restauracjach sushi warto skosztować też tradycyjnych, japońskich zup. Idealnym przykładem będzie ramen, czyli rodzaj rosołu na bazie bulionu mięsnego, do którego dodaje się makaron, najczęściej pszenny oraz jajko i egzotyczne warzywa.

Czym charakteryzuje się najlepsze sushi?

Jednym z najważniejszych składników każdego sushi jest oczywiście ryba. Niezależnie od tego, z jakiego zwierzęcia pochodzi mięso, musi być ono przede wszystkim świeże. Wielu restauracyjnych kucharzy przygotowuje najpyszniejsze sushi bezpośrednio na sali, czyli po prostu na oczach klienta. Warto zwrócić też uwagę na to, czy wybrany lokal jest w stanie przygotować potrawę według indywidualnego życzenia gościa. Chodzi tu przede wszystkim o uwzględnienie ewentualnych alergii i nietolerancji pokarmowych. Świeżość i jakość przyrządzenia dotyczy również ryżu oraz innych składników. Nie może on być nadmiernie rozgotowany, ale też twardy. Pamiętajmy też o tym, że sushi najczęściej jada się w połączeniu z sosami, na przykład sojowym. Lokal powinien zaoferować nam wybór kilku, różnych sosów, abyśmy mogli posmakować każdego z nich i zdecydować, który nam najbardziej odpowiada.