Artykuł sponsorowany

Sushi - popularny przysmak kuchni japońskiej

Sushi - popularny przysmak kuchni japońskiej
Kuchnia japońska zaliczana jest do jednej z najzdrowszych kuchni na świecie ze względu na lekkość i niską zawartość tłuszczu. W Europie zasłynęła jednak nie tyle walorami zdrowotnymi, co zróżnicowanymi smakami o wyraźnych, egzotycznych tonach. Najpopularniejszą japońską potrawą jest sushi – gotowany ryż zawijany z surowym mięsem, wodorostami i dodatkami. Powstało wiele odmian tej potrawy, które różnią się wyglądem, smakiem i sposobem przyrządzania.

Rodzaje sushi zależą od sposobu przygotowania

Sushi doczekało się wielu unikatowych odsłon. W Japonii natknąć się można na regionalne rodzaje, które są przyrządzane ze składników charakterystycznych dla danego miejsca. Jak tłumaczy nasz rozmówca z Kofuku Sushi Shop & Bistro:
Nazwy poszczególnych odmian zwykle związane są ze sposobem przygotowania. Wbrew powszechnej opinii sushi nie zawsze powstanie poprzez formowanie na bambusowych matach.
W tej potrawie dużą rolę odgrywają dodatki. Rybę wzmacnia sos sojowy lub wasabi, natomiast imbir oczyszcza kubki smakowe i zapobiega mieszaniu się smaków.

Najpopularniejsze rodzaje sushi

Najprostszym rodzajem sushi są nigiri – wydłużone kulki z kleistego ryżu, na których układa się kawałki ryb, owoców morza lub tamagoyaki, czyli japońskiego omleta. Natomiast najpopularniejsze ze względu na charakterystyczną czarną obwódkę są maki. Ich nazwa odnosi się do sposobu przygotowania – maki to nigiri owinięte algami morskimi. Hoso-maki to plasterki około 2-3 centymetrów grubości. Ich grubą wersją sięgającą do 6 centymetrów są futo-maki. Dodaje się do nich owoce morza i warzywa. Ura-maki to z kolei maki odwrócone. Wyróżniają się posypką sezamową na zewnątrz. Oshizushi charakteryzuje kanciasty kształt uzyskany dzięki uciskaniu ryżu. Gunkan Maki to rodzaj maków przypominający niewielkie łódki, natomiast unagi nigirizushi to sushi z grillowanym węgorzem.

Etykieta jedzenia sushi

Tradycyjne sushi je się palcami lub za pomocą pałeczek. Jeden kawałek służy za jeden kęs. Wyjątkiem są temaki, czyli sushi kształtem przypominające lodowe rożki. W przypadku, gdy kilka osób korzysta z jednego talerza, po kolejne kawałki należy sięgać szerszym końcem, którego nie wkłada się do ust.  Do picia bardziej niż wodę poleca się zieloną herbatę. Sos sojowy powinien służyć do namaczania ryby, a nie ryżu. W Japonii nie praktykuje się mieszkania jego z wasabi. Natomiast imbir spożywa się w małych porcjach między poszczególnymi rodzajami sushi. Są to nie tylko zasady dotyczące japońskiej estetyki jedzenia, ale również porady, które podczas posiłku pomagają wydobyć z sushi pełną gamę smaków.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.