Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Sushi - popularny przysmak kuchni japońskiej
Rodzaje sushi zależą od sposobu przygotowania
Sushi doczekało się wielu unikatowych odsłon. W Japonii natknąć się można na regionalne rodzaje, które są przyrządzane ze składników charakterystycznych dla danego miejsca. Jak tłumaczy nasz rozmówca z Kofuku Sushi Shop & Bistro:Nazwy poszczególnych odmian zwykle związane są ze sposobem przygotowania. Wbrew powszechnej opinii sushi nie zawsze powstanie poprzez formowanie na bambusowych matach.W tej potrawie dużą rolę odgrywają dodatki. Rybę wzmacnia sos sojowy lub wasabi, natomiast imbir oczyszcza kubki smakowe i zapobiega mieszaniu się smaków.
Najpopularniejsze rodzaje sushi
Najprostszym rodzajem sushi są nigiri – wydłużone kulki z kleistego ryżu, na których układa się kawałki ryb, owoców morza lub tamagoyaki, czyli japońskiego omleta. Natomiast najpopularniejsze ze względu na charakterystyczną czarną obwódkę są maki. Ich nazwa odnosi się do sposobu przygotowania – maki to nigiri owinięte algami morskimi. Hoso-maki to plasterki około 2-3 centymetrów grubości. Ich grubą wersją sięgającą do 6 centymetrów są futo-maki. Dodaje się do nich owoce morza i warzywa. Ura-maki to z kolei maki odwrócone. Wyróżniają się posypką sezamową na zewnątrz. Oshizushi charakteryzuje kanciasty kształt uzyskany dzięki uciskaniu ryżu. Gunkan Maki to rodzaj maków przypominający niewielkie łódki, natomiast unagi nigirizushi to sushi z grillowanym węgorzem.Etykieta jedzenia sushi
Tradycyjne sushi je się palcami lub za pomocą pałeczek. Jeden kawałek służy za jeden kęs. Wyjątkiem są temaki, czyli sushi kształtem przypominające lodowe rożki. W przypadku, gdy kilka osób korzysta z jednego talerza, po kolejne kawałki należy sięgać szerszym końcem, którego nie wkłada się do ust. Do picia bardziej niż wodę poleca się zieloną herbatę. Sos sojowy powinien służyć do namaczania ryby, a nie ryżu. W Japonii nie praktykuje się mieszkania jego z wasabi. Natomiast imbir spożywa się w małych porcjach między poszczególnymi rodzajami sushi. Są to nie tylko zasady dotyczące japońskiej estetyki jedzenia, ale również porady, które podczas posiłku pomagają wydobyć z sushi pełną gamę smaków.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana