Artykuł sponsorowany

Surowce do produkcji cukierniczej i lodziarskiej

Surowce do produkcji cukierniczej i lodziarskiej
Bazą do wysokiej jakości wyrobów cukierniczych i lodziarskich są odpowiednie surowce. To ich właściwości decydują o doborze technologii oraz procesu technologicznego, przesądzając o smaku oraz wartościach finalnego produktu. Są szczególnie ważne w produkcji cukierniczej i lodziarskiej, gdzie smak jest często nadrzędnym kryterium wyboru produktu. Jakie zatem surowce wyróżniamy? Surowce do produkcji cukierniczej i lodziarskiej klasyfikować można ze względu na różne kryteria. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Trwałość

Jednym z kryteriów będzie trwałość. Surowce trwałe, to takie, które w odpowiednich warunkach możemy przechowywać przez dłuższy okres czasu; tak jak mąkę oraz cukier. Nietrwałe natomiast to takie, które nawet przechowywane prawidłowo, szybciej ulegają zepsuciu, jak jaja czy mleko. Wybierając surowce do produkcji, zaopatrujmy się wyłącznie u renomowanych, sprawdzonych dostawców, takich jak Firma Biuro Handlowe CDN. Surowce cukiernicze oferowane przez o przedsiębiorstwo, to surowce najwyższej jakości, spełniające najbardziej surowce wymagania. Warto zwrócić uwagę, iż firma ta nie używa i nie sprzedaje jaj pochodzących z chowu klatkowego, w formie jaj całych oraz wszelkich pozostałych form, np. masy jajecznej, czy proszku jajecznego.

Pochodzenie

Kolejnym kryterium, które można przyjąć, dzieląc surowce do produkcji cukierniczej i lodziarskiej, to ich pochodzenie. Może być roślinne, zwierzęce lub mineralne. Przykładem surowców pochodzenia roślinnego będą mąka, oleje, owoce, zwierzęcego mleko, masło, jaja, mineralnego woda oraz sól. Surowce roślinne oraz zwierzęce to surowce podstawowe, stanowiące najważniejszą część produkowanego wyrobu i będące materiałem wyjściowym do dalszej obróbki. Surowce pomocnicze będą służyły nadaniu wyrobowi określonych cech i walorów smakowych. Mogą to być dodatki, pochodzące z przetwarzania surowców podstawowych, takie jak na przykład żelatyna.

Wspólne cechy

Ostatnim kryterium podziału surowców do produkcji cukierniczej i lodziarskiej, to podział ze względu na ich cechy wspólne, czyli pochodzenie, podobny skład chemiczny, przeznaczenie surowca do produkcji. Wyróżniamy kilka podstawowych grup. Są to: mąka i przetwory zbożowe, cukier i środki słodzące, w tym masy cukrowe białe i masy cukrowe do figurek, sól, mleko i przetwory mleczne, jaja i przetwory z jaj, owoce, warzywa i ich przetwory, środki spulchniające, a także surowce tłuszczowe, tłuszcze i tym podobne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.