surowce-cukiernicze
1 lutego 2019

Kategoria:
Gastronomia

Surowce do produkcji cukierniczej i lodziarskiej

Bazą do wysokiej jakości wyrobów cukierniczych i lodziarskich są odpowiednie surowce. To ich właściwości decydują o doborze technologii oraz procesu technologicznego, przesądzając o smaku oraz wartościach finalnego produktu. Są szczególnie ważne w produkcji cukierniczej i lodziarskiej, gdzie smak jest często nadrzędnym kryterium wyboru produktu. Jakie zatem surowce wyróżniamy?

Surowce do produkcji cukierniczej i lodziarskiej klasyfikować można ze względu na różne kryteria. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Trwałość

Jednym z kryteriów będzie trwałość. Surowce trwałe, to takie, które w odpowiednich warunkach możemy przechowywać przez dłuższy okres czasu; tak jak mąkę oraz cukier.

Nietrwałe natomiast to takie, które nawet przechowywane prawidłowo, szybciej ulegają zepsuciu, jak jaja czy mleko.

Wybierając surowce do produkcji, zaopatrujmy się wyłącznie u renomowanych, sprawdzonych dostawców, takich jak Firma Biuro Handlowe CDN. Surowce cukiernicze oferowane przez o przedsiębiorstwo, to surowce najwyższej jakości, spełniające najbardziej surowce wymagania.

Warto zwrócić uwagę, iż firma ta nie używa i nie sprzedaje jaj pochodzących z chowu klatkowego, w formie jaj całych oraz wszelkich pozostałych form, np. masy jajecznej, czy proszku jajecznego.

Pochodzenie

Kolejnym kryterium, które można przyjąć, dzieląc surowce do produkcji cukierniczej i lodziarskiej, to ich pochodzenie.

Może być roślinne, zwierzęce lub mineralne. Przykładem surowców pochodzenia roślinnego będą mąka, oleje, owoce, zwierzęcego mleko, masło, jaja, mineralnego woda oraz sól.

Surowce roślinne oraz zwierzęce to surowce podstawowe, stanowiące najważniejszą część produkowanego wyrobu i będące materiałem wyjściowym do dalszej obróbki. Surowce pomocnicze będą służyły nadaniu wyrobowi określonych cech i walorów smakowych. Mogą to być dodatki, pochodzące z przetwarzania surowców podstawowych, takie jak na przykład żelatyna.

Wspólne cechy

Ostatnim kryterium podziału surowców do produkcji cukierniczej i lodziarskiej, to podział ze względu na ich cechy wspólne, czyli pochodzenie, podobny skład chemiczny, przeznaczenie surowca do produkcji. Wyróżniamy kilka podstawowych grup. Są to: mąka i przetwory zbożowe, cukier i środki słodzące, w tym masy cukrowe białe i masy cukrowe do figurek, sól, mleko i przetwory mleczne, jaja i przetwory z jaj, owoce, warzywa i ich przetwory, środki spulchniające, a także surowce tłuszczowe, tłuszcze i tym podobne.