sprzęt gastronomiczny
5 listopada 2021

Kategoria:
Gastronomia

Sprzęt niezbędny w branży gastronomicznej

Sztuka kulinarna to umiejętności łączenia smaków i kreowania potraw. Oprócz dużej wiedzy wymaga również specjalistycznego wyposażenia i niezawodnych sprzętów gastronomicznych. Jeśli poszukujesz do swojej kuchni maszyn i urządzeń zaplecza technicznego restauracji i barów, to warto zapoznać się z niezbędnym sprzętem przeznaczonym dla branży gastronomicznej.

Niezawodny i trwały sprzęt gastronomiczny

Na wyposażeniu kuchni powinny znaleźć się maszyny i urządzenia dostosowane do profilu działalności lokalu gastronomicznego. Od wszystkich sprzętów oczekuje się skutecznego i sprawnego funkcjonowania, wygody, ergonomii, energooszczędności i wielofunkcyjności. Najlepsi dostawcy sprzętu gastronomicznego zapewniają trwałe urządzenia o wysokim standardzie, spełniające oczekiwania najbardziej wymagających szefów kuchni. Jedną z aktywniejszych firm w tej branży jest hurtownia urządzeń gastronomicznych  HAND-SPOL-HoReCa z Bydgoszczy.

Piece konwekcyjno-parowe i urządzenia grzewcze

Piec konwekcyjno-parowy umożliwia niemal każdy rodzaj obróbki termicznej. Dzięki zastosowanej technologii wytwarzania pary, odpowiedniego jej dozowania i automatycznego sterowania obiegiem gorącego powietrza w urządzeniu tym można gotować na parze, blanszować, piec, prowadzić kombinowaną obróbka termiczno-parową, piec z sondą, gotować lub piec niskotemperaturowo, grillować, regenerować potrawy, a nawet wędzić.

Innym niezbędnym w każdej kuchni sprzętem są urządzenia grzewcze dla gastronomii. Umożliwiają one obróbkę termiczną żywności i szybkie przygotowanie smacznych i zdrowych potraw. Są to takie maszyny jak piece, kuchnie i  grille gastronomiczne, kotły warzelne oraz gofrownice, naleśnikarki i patelnie.

Urządzenia chłodnicze i inne maszyny gastronomiczne

Trudno wyobrazić sobie nowoczesną kuchnię bez urządzeń chłodniczych. Przechowywanie produktów żywnościowych, ich eksponowanie lub wydawanie wymaga wielu specjalistycznych urządzeń chłodniczych, takich jak szafy i stoły chłodnicze i mroźne, zamrażarki, schładzarki szokowe, witryny ekspozycyjne i kostkarki do lodu. Urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej i aluminium zapewniają wysoki poziom higieny.

Wyposażając lokal, nie można zapomnieć o zmywarkach gastronomicznych, których zadaniem jest dokładne mycie i dezynfekowanie naczyń, sztućców i narzędzi kuchennych. Bardzo ważnym elementem są także meble kuchenne, wykonane ze stali nierdzewnej. Warto na koniec wspomnieć, że przy projektowaniu kuchni bardzo cenna jest pomoc specjalistycznej firmy, która przeanalizuje potrzeby klienta i zaproponuje najlepsze rozwiązania.