kupowanie ekologicznych produktów spożywczych
31 października 2020

Kategoria:
Gastronomia

Skąd się wzięła moda na żywność ekologiczną?

I czy to na pewno tylko moda? Zainteresowanie konsumentów ekologicznymi produktami spożywczymi dynamicznie wzrasta już od ponad 20 lat. Obecnie rynek żywności eko jest najszybciej rozwijającym się sektorem produkcji żywności na świecie i szacuje się, że do 2025 roku jego wartość osiągnie ponad 230 miliardów dolarów. Gdzie upatrywać przyczyn utrzymującego się trendu?

W Polsce osoby, które propagują ekologiczny styl życia, wciąż dosyć często posądza się o snobizm, a z największą krytyką spotykają się weganie i wegetarianie. Tymczasem główną motywacją do stosowania określonej diety czy sięgania po żywność organiczną nie jest chęć imponowania innym, ale poczucie odpowiedzialności za środowisko naturalne i własne zdrowie.

Zrównoważona produkcja żywności

Nie jest tajemnicą, że masowa produkcja żywności stanowi poważne obciążenie dla środowiska. Intensywna produkcja rolnicza odbywa się kosztem ekosystemów, które cierpią w wyniku zanieczyszczeń pochodzących z upraw. Żywność ekologiczna jest efektem zrównoważonej produkcji rolnej – bez stosowania pestycydów, nawozów sztucznych i organizmów modyfikowanych genetycznie. W przetwórstwie żywności ekologicznej nie używa się syntetycznych barwników, konserwantów, słodzików i innych sztucznych dodatków.

Jakość żywności ekologicznej

Troska o środowisko naturalne nie jest jedynym, ani nawet najważniejszym powodem skłaniającym Polaków do kupowania żywności ekologicznej. Jak pokazują wyniki badań ankietowych zdecydowana większość konsumentów jako przyczynę zainteresowania żywnością ekologiczną wskazuje kwestie związane ze zdrowiem (T. Hermaniuk, Postawy i zachowania konsumentów na rynku ekologicznych produktów żywnościowych, „Handel Wewnętrzny” 2, 2018). Zdaniem respondentów takie produkty:

  • mają pozytywny wpływ na zdrowie,
  • nie zawierają szkodliwych dla organizmu związków chemicznych,
  • zawierają więcej składników odżywczych niż żywność produkowana masowo.

Zainteresowanie ekologicznymi produktami spożywczymi w dużej mierze wynika więc z troski o zdrowie, a także z obawy przed chorobami dietozależnymi (cukrzycą, otyłością, alergiami spożywczymi itd.). Co ciekawe, istotnym czynnikiem skłaniającym do wyboru takiej żywności są też jej walory smakowe. Według uczestników badania ekologiczne jedzenie jest po prostu smaczniejsze.

Szukając zdrowej żywności klienci muszą mieć się na baczności – ostrzega nasz rozmówca ze firmy BATOM. Nie wszystkie produkty reklamowane jako ekologiczne, rzeczywiście takie są. Obecnie w krajach Unii Europejskiej obowiązuje jeden, wspólny sposób znakowania żywności ekologicznej – jest to tzw. euro-liść. Wyłącznie to oznaczenie daje gwarancję, że mamy do czynienia z produktem pochodzącym z ekologicznej uprawy i wolnym od niepożądanych dodatków.