Artykuł sponsorowany

Savoir-vivre kelnera

Savoir-vivre kelnera

Savoir-vivre kelnera

O klasie i renomie restauracji świadczy nie tylko doskonały smak serwowanych tam dań. Równie ważne jest to, kto oraz w jaki sposób je podaje. Nieprofesjonalna obsługa potrafi skutecznie popsuć apetyt. Dlatego też trzeba dbać o to, aby kelnerzy byli odpowiednio przeszkoleni i mogli pochwalić się doskonałymi manierami. Jak powinien zachowywać się kelner w restauracji?

Co należy do obowiązków kelnera w restauracji?

Kelner w restauracji wypełnia wiele odpowiedzialnych zadań. Jest on wizytówką lokalu, dlatego też jego wygląd powinien być nieskazitelny. Jednak oprócz tego powierzane są mu konkretne obowiązki dotyczące obsługi gości.

Zadaniem osoby na stanowisku kelnera jest przygotowywanie przydzielonych mu do obsługi stolików zgodnie ze standardami restauracji. Jego obowiązkiem jest przywitanie gości, zaproszenie ich do stolika, podanie kart menu, pomoc w wyborze dań i napoi, przyjmowanie zamówień, prawidłowe podanie z zachowaniem sztuki kelnerskiej, rzetelne rozliczenie z gośćmi, a także ich pożegnanie.

To od kelnerów w dużej mierze zależy, czy goście zapamiętają lokal z dobrej strony i chętnie do niego wrócą. Dlatego obsługa lokalu musi wyróżniać się wysoką kulturą osobistą, znajomością savoir-vivre’u, a także mieć doskonale rozwinięte umiejętności interpersonalne” – mówi ekspert z firmy B & K, specjalizującej się w szkoleniach kelnerskich.

Jakich zasad musi przestrzegać kelner?

Ponieważ pierwsze wrażenie jest bardzo istotne, kelner musi pamiętać o tym, że gości należy witać od razu po ich wejściu do restauracji. Uśmiech, kontakt wzrokowy, miła aparycja – to atuty dobrego kelnera. 

Po podaniu kart profesjonalny kelner proponuje gościom napoje, a także przedstawia specjalności lokalu czy dania sezonowe. Zamówione napoje goście powinni otrzymać w pierwszej kolejności.

Kiedy kuchnia przygotuje posiłki, kelner przynosi je do stolika – musi pamiętać o kolejności podawania dań. Jako pierwsze powinny otrzymać je dzieci, następnie kobiety, a na samym końcu mężczyźni.

Podawanie i zbieranie pustej zastawy stołowej powinno być wykonywane zawsze z prawej strony osoby siedzącej przy stole. Ponadto kelner powinien uprzejmie spytać, czy podane dania spełniły oczekiwania gości, by móc przekazać informację szefowi kuchni. Gdy goście poproszą o rachunek, obsługa podaje go zawsze osobie proszącej o niego. Po zapłaceniu należności obowiązkiem obsługi kelnerskiej jest grzeczne pożegnanie gości.

Zarówno osoby, które chcą postawić pierwsze kroki w kelnerstwie, jak i kelnerzy pracujący już w branży, którzy chcą podwyższać swoje kompetencje, mogą korzystać z dedykowanych im szkoleń kelnerskich. Profesjonalne kursy kelnerskie to nie tylko teoretyczne informacje dotyczące wzorcowych zachowań profesjonalnego kelnera, ale przede wszystkim praktyka i samodzielne wykonywanie konkretnych czynności pod czujnym okiem profesjonalistów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.