szkolenia kelnerskie
24 stycznia 2020

Kategoria:
Gastronomia

Savoir-vivre kelnera

Savoir-vivre kelnera

O klasie i renomie restauracji świadczy nie tylko doskonały smak serwowanych tam dań. Równie ważne jest to, kto oraz w jaki sposób je podaje. Nieprofesjonalna obsługa potrafi skutecznie popsuć apetyt. Dlatego też trzeba dbać o to, aby kelnerzy byli odpowiednio przeszkoleni i mogli pochwalić się doskonałymi manierami. Jak powinien zachowywać się kelner w restauracji?

Co należy do obowiązków kelnera w restauracji?

Kelner w restauracji wypełnia wiele odpowiedzialnych zadań. Jest on wizytówką lokalu, dlatego też jego wygląd powinien być nieskazitelny. Jednak oprócz tego powierzane są mu konkretne obowiązki dotyczące obsługi gości.

Zadaniem osoby na stanowisku kelnera jest przygotowywanie przydzielonych mu do obsługi stolików zgodnie ze standardami restauracji. Jego obowiązkiem jest przywitanie gości, zaproszenie ich do stolika, podanie kart menu, pomoc w wyborze dań i napoi, przyjmowanie zamówień, prawidłowe podanie z zachowaniem sztuki kelnerskiej, rzetelne rozliczenie z gośćmi, a także ich pożegnanie.

To od kelnerów w dużej mierze zależy, czy goście zapamiętają lokal z dobrej strony i chętnie do niego wrócą. Dlatego obsługa lokalu musi wyróżniać się wysoką kulturą osobistą, znajomością savoir-vivre’u, a także mieć doskonale rozwinięte umiejętności interpersonalne” – mówi ekspert z firmy B & K, specjalizującej się w szkoleniach kelnerskich.

Jakich zasad musi przestrzegać kelner?

Ponieważ pierwsze wrażenie jest bardzo istotne, kelner musi pamiętać o tym, że gości należy witać od razu po ich wejściu do restauracji. Uśmiech, kontakt wzrokowy, miła aparycja – to atuty dobrego kelnera. 

Po podaniu kart profesjonalny kelner proponuje gościom napoje, a także przedstawia specjalności lokalu czy dania sezonowe. Zamówione napoje goście powinni otrzymać w pierwszej kolejności.

Kiedy kuchnia przygotuje posiłki, kelner przynosi je do stolika – musi pamiętać o kolejności podawania dań. Jako pierwsze powinny otrzymać je dzieci, następnie kobiety, a na samym końcu mężczyźni.

Podawanie i zbieranie pustej zastawy stołowej powinno być wykonywane zawsze z prawej strony osoby siedzącej przy stole. Ponadto kelner powinien uprzejmie spytać, czy podane dania spełniły oczekiwania gości, by móc przekazać informację szefowi kuchni. Gdy goście poproszą o rachunek, obsługa podaje go zawsze osobie proszącej o niego. Po zapłaceniu należności obowiązkiem obsługi kelnerskiej jest grzeczne pożegnanie gości.

Zarówno osoby, które chcą postawić pierwsze kroki w kelnerstwie, jak i kelnerzy pracujący już w branży, którzy chcą podwyższać swoje kompetencje, mogą korzystać z dedykowanych im szkoleń kelnerskich. Profesjonalne kursy kelnerskie to nie tylko teoretyczne informacje dotyczące wzorcowych zachowań profesjonalnego kelnera, ale przede wszystkim praktyka i samodzielne wykonywanie konkretnych czynności pod czujnym okiem profesjonalistów.