Artykuł sponsorowany

Samopsza a pszenica zwyczajna. Porównanie

Samopsza a pszenica zwyczajna. Porównanie

Istnieje mnóstwo różnorodnych podgatunków pszenicy. W bogatej ofercie coraz trudniej podjąć decyzję, z zawartością jakiego zboża wybierać produkty budujące codzienną dietę. Dlatego warto zapoznać się z porównaniem właściwości samopszy oraz pszenicy zwyczajnej. Dzięki temu, zapoznając się ze składem pieczywa czy rodzajem mąki lub otrąb, aby móc świadomie zdecydować, jakie substancje dostarczyć swojemu organizmowi.

Właściwości odżywcze

Samopsza uznawana jest za najstarszą odmianę pszenicy. Jej niska popularność wynika z delikatności i związanych z nią trudności w uprawie. Obecnie jednak moda na samopszę wzrasta, a to wszystko dzięki jej bogatym właściwościom. Ziarno samopszy dostarcza aż o 50% więcej białka niż pszenica zwyczajna. Ten rodzaj pszenicy – w przeciwieństwie do zwyczajnej – obfituje także w liczne aminokwasy, takie jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina i izoleucyna. Należy podkreślić, że dostarczane przez samopszę aminokwasy mają charakter egzogenny, co oznacza, że organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie. Najstarsza odmiana pszenicy stanowi także źródło wielu witamin, przede wszystkim witaminy A, której posiada nawet 30 razy więcej niż podgatunek zwyczajny. Dodatkowo samopsza dostarcza także wielu ważnych dla zdrowia minerałów – cynku, fosforu, magnezu, manganu, potasu i żelaza. Walory odżywcze samopszy podsumowuje ekspert ze sklepu internetowego Diogra: „Dzięki wysokiej zawartości substancji bioaktywnych w samopszy, możemy wytworzone z niej produkty zaliczać do elitarnego grona żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej”. Wśród tak przygniatającej ilości zalet samopszy, warto dodać również argument na korzyść pszenicy zwyczajnej. Przede wszystkim jest to zboże o wysokiej zawartości glutenu, przez co przygotowywane z niego produkty są bardzo sycące. Dużymi plusami są także łatwość uprawy, a co za tym idzie – niska cena.

Walory smakowe

Produkty spożywcze zawierające samopszę różnią się od tych powstałych na bazie pszenicy zwyczajnej. Chleb na bazie zakwasu z samopszy posiada lekko orzechowy smak, który może być kojarzony także z orkiszem. Co więcej, dzięki dużej zawartości oksydantów, pieczywo z samopszy dłużej utrzymuje świeżość w porównaniu do chleba pszennego. Różny jest także wygląd obu produktów. Chleb z samopszy charakteryzuje się specyficzną, bardziej żółtawą barwą. Odpowiada za nią – wyższa niż w przypadku pszenicy zwyczajnej – zawartość karotenoidów. Tu znów od smaku, przez barwę, powrócić można do zdrowotnych właściwości samopszy, ponieważ karotenoidy mają korzystny wpływ na pracę ludzkich oczu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.