pszenica
8 marca 2020

Kategoria:
Gastronomia

Samopsza a pszenica zwyczajna. Porównanie

Istnieje mnóstwo różnorodnych podgatunków pszenicy. W bogatej ofercie coraz trudniej podjąć decyzję, z zawartością jakiego zboża wybierać produkty budujące codzienną dietę. Dlatego warto zapoznać się z porównaniem właściwości samopszy oraz pszenicy zwyczajnej. Dzięki temu, zapoznając się ze składem pieczywa czy rodzajem mąki lub otrąb, aby móc świadomie zdecydować, jakie substancje dostarczyć swojemu organizmowi.

Właściwości odżywcze

Samopsza uznawana jest za najstarszą odmianę pszenicy. Jej niska popularność wynika z delikatności i związanych z nią trudności w uprawie. Obecnie jednak moda na samopszę wzrasta, a to wszystko dzięki jej bogatym właściwościom. Ziarno samopszy dostarcza aż o 50% więcej białka niż pszenica zwyczajna. Ten rodzaj pszenicy – w przeciwieństwie do zwyczajnej – obfituje także w liczne aminokwasy, takie jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina i izoleucyna. Należy podkreślić, że dostarczane przez samopszę aminokwasy mają charakter egzogenny, co oznacza, że organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie. Najstarsza odmiana pszenicy stanowi także źródło wielu witamin, przede wszystkim witaminy A, której posiada nawet 30 razy więcej niż podgatunek zwyczajny. Dodatkowo samopsza dostarcza także wielu ważnych dla zdrowia minerałów – cynku, fosforu, magnezu, manganu, potasu i żelaza. Walory odżywcze samopszy podsumowuje ekspert ze sklepu internetowego Diogra: „Dzięki wysokiej zawartości substancji bioaktywnych w samopszy, możemy wytworzone z niej produkty zaliczać do elitarnego grona żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej”. Wśród tak przygniatającej ilości zalet samopszy, warto dodać również argument na korzyść pszenicy zwyczajnej. Przede wszystkim jest to zboże o wysokiej zawartości glutenu, przez co przygotowywane z niego produkty są bardzo sycące. Dużymi plusami są także łatwość uprawy, a co za tym idzie – niska cena.

Walory smakowe

Produkty spożywcze zawierające samopszę różnią się od tych powstałych na bazie pszenicy zwyczajnej. Chleb na bazie zakwasu z samopszy posiada lekko orzechowy smak, który może być kojarzony także z orkiszem. Co więcej, dzięki dużej zawartości oksydantów, pieczywo z samopszy dłużej utrzymuje świeżość w porównaniu do chleba pszennego. Różny jest także wygląd obu produktów. Chleb z samopszy charakteryzuje się specyficzną, bardziej żółtawą barwą. Odpowiada za nią – wyższa niż w przypadku pszenicy zwyczajnej – zawartość karotenoidów. Tu znów od smaku, przez barwę, powrócić można do zdrowotnych właściwości samopszy, ponieważ karotenoidy mają korzystny wpływ na pracę ludzkich oczu.