Artykuł sponsorowany

Różnice między metodami parzenia kawy dripper a french press 

Różnice między metodami parzenia kawy dripper a french press 
Istnieje wiele metod parzenia kawy. Każda z nich wymaga zastosowania się do określonych zasad. W ten sposób można stworzyć pełen smaku napar, który zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników smaku kawy. Dwoma z dostępnych metod jest dripper i french press. Na czym dokładnie polega ich zastosowanie? Jak smakują napoje uzyskane z ich wykorzystaniem?

Metoda parzenia kawy french press 

French press wymaga zastosowania wody i kawy w odpowiednich proporcjach – 100 ml cieczy i około 6 gramów ziaren. Zmieloną kawę należy umieścić w naczyniu, a następnie zalać ją wodą w temperaturze 90°C i poczekać około minutę. Kolejna czynność to nałożenie przykrywki bez dociskania tłoka na 3 minuty. Na koniec należy docisnąć tłok i przelać kawę do filiżanek.

Metoda parzenia kawy dripper 

Dripper jest metodą przelewową, wymagającą zastosowania urządzenia samodzielnie gotującego wodę i przelewającego nią kawę. Można wykorzystać duży ekspres lub małe naczynie umieszczane bezpośrednio na filiżance, czyli drip. Wystarczy zmielić kawę na grube kawałki, by parzenie trwało około 3 minut. Warto pamiętać o przelaniu papierowego filtra gorącą wodą. W ten sposób można uniknąć papierowego posmaku. Ziarna umieszczone w filtrze należy przelewać wodą okrężnymi ruchami, powoli. Pyszną kawę stworzoną z wykorzystaniem tej metody i nie tylko wypijesz m.in. w kawiarni Zapach Kawy w Chrzanowie.

Najważniejsze różnice pomiędzy metodą dripper i french press 

Zarówno dripper, jak i french press to metody ręczne. Różnica polega więc na tym, że w dripperze nie ma charakterystycznego tłoka z filtrem siatkowym, a więc trzeba zastosować filtr papierowy. Znaczenie ma też grubość ziaren. W przypadku french pressu warto zmielić je na grubo, a dripper – średnio. Z tego powodu tak ważne jest dysponowanie urządzeniem, które pozwala na samodzielne wybranie stopnia zmielenia ziaren. Świeżo mielona kawa smakuje również znacznie lepiej niż ta, która jest dostępna w opakowaniach w markecie. Kolejna różnica to oczywiście smak. French press pozwala na uzyskanie kawy mocnej, ze stonowaną kwasowością. Jest ona ciężka i pełna smaku. Metoda dripper daje natomiast napar zdecydowanie lżejszy i czystszy. Kawa jest wówczas delikatniejsza, ale pozwala na wyczucie wszystkich nut smakowych. Ma też znacznie wyraźniejszą kwasowość. Warto przetestować obie metody, by sprawdzić, która z nich najbardziej trafia w Twoje gusta. Nie wymagają one dysponowania skomplikowanym sprzętem. Są łatwe w przygotowaniu, pozwalając na stworzenie pysznego, aromatycznego napoju we własnym domu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.