Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Różnice między metodami parzenia kawy dripper a french press
Metoda parzenia kawy french press
French press wymaga zastosowania wody i kawy w odpowiednich proporcjach – 100 ml cieczy i około 6 gramów ziaren. Zmieloną kawę należy umieścić w naczyniu, a następnie zalać ją wodą w temperaturze 90°C i poczekać około minutę. Kolejna czynność to nałożenie przykrywki bez dociskania tłoka na 3 minuty. Na koniec należy docisnąć tłok i przelać kawę do filiżanek.Metoda parzenia kawy dripper
Dripper jest metodą przelewową, wymagającą zastosowania urządzenia samodzielnie gotującego wodę i przelewającego nią kawę. Można wykorzystać duży ekspres lub małe naczynie umieszczane bezpośrednio na filiżance, czyli drip. Wystarczy zmielić kawę na grube kawałki, by parzenie trwało około 3 minut. Warto pamiętać o przelaniu papierowego filtra gorącą wodą. W ten sposób można uniknąć papierowego posmaku. Ziarna umieszczone w filtrze należy przelewać wodą okrężnymi ruchami, powoli. Pyszną kawę stworzoną z wykorzystaniem tej metody i nie tylko wypijesz m.in. w kawiarni Zapach Kawy w Chrzanowie.Najważniejsze różnice pomiędzy metodą dripper i french press
Zarówno dripper, jak i french press to metody ręczne. Różnica polega więc na tym, że w dripperze nie ma charakterystycznego tłoka z filtrem siatkowym, a więc trzeba zastosować filtr papierowy. Znaczenie ma też grubość ziaren. W przypadku french pressu warto zmielić je na grubo, a dripper – średnio. Z tego powodu tak ważne jest dysponowanie urządzeniem, które pozwala na samodzielne wybranie stopnia zmielenia ziaren. Świeżo mielona kawa smakuje również znacznie lepiej niż ta, która jest dostępna w opakowaniach w markecie. Kolejna różnica to oczywiście smak. French press pozwala na uzyskanie kawy mocnej, ze stonowaną kwasowością. Jest ona ciężka i pełna smaku. Metoda dripper daje natomiast napar zdecydowanie lżejszy i czystszy. Kawa jest wówczas delikatniejsza, ale pozwala na wyczucie wszystkich nut smakowych. Ma też znacznie wyraźniejszą kwasowość. Warto przetestować obie metody, by sprawdzić, która z nich najbardziej trafia w Twoje gusta. Nie wymagają one dysponowania skomplikowanym sprzętem. Są łatwe w przygotowaniu, pozwalając na stworzenie pysznego, aromatycznego napoju we własnym domu.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana