Ekspres do kawy
10 października 2021

Kategoria:
Gastronomia

Różnice między metodami parzenia kawy dripper a french press 

Istnieje wiele metod parzenia kawy. Każda z nich wymaga zastosowania się do określonych zasad. W ten sposób można stworzyć pełen smaku napar, który zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników smaku kawy. Dwoma z dostępnych metod jest dripper i french press. Na czym dokładnie polega ich zastosowanie? Jak smakują napoje uzyskane z ich wykorzystaniem?

Metoda parzenia kawy french press 

French press wymaga zastosowania wody i kawy w odpowiednich proporcjach – 100 ml cieczy i około 6 gramów ziaren. Zmieloną kawę należy umieścić w naczyniu, a następnie zalać ją wodą w temperaturze 90°C i poczekać około minutę. Kolejna czynność to nałożenie przykrywki bez dociskania tłoka na 3 minuty. Na koniec należy docisnąć tłok i przelać kawę do filiżanek.

Metoda parzenia kawy dripper 

Dripper jest metodą przelewową, wymagającą zastosowania urządzenia samodzielnie gotującego wodę i przelewającego nią kawę. Można wykorzystać duży ekspres lub małe naczynie umieszczane bezpośrednio na filiżance, czyli drip. Wystarczy zmielić kawę na grube kawałki, by parzenie trwało około 3 minut.

Warto pamiętać o przelaniu papierowego filtra gorącą wodą. W ten sposób można uniknąć papierowego posmaku. Ziarna umieszczone w filtrze należy przelewać wodą okrężnymi ruchami, powoli. Pyszną kawę stworzoną z wykorzystaniem tej metody i nie tylko wypijesz m.in. w kawiarni Zapach Kawy w Chrzanowie.

Najważniejsze różnice pomiędzy metodą dripper i french press 

Zarówno dripper, jak i french press to metody ręczne. Różnica polega więc na tym, że w dripperze nie ma charakterystycznego tłoka z filtrem siatkowym, a więc trzeba zastosować filtr papierowy. Znaczenie ma też grubość ziaren. W przypadku french pressu warto zmielić je na grubo, a dripper – średnio. Z tego powodu tak ważne jest dysponowanie urządzeniem, które pozwala na samodzielne wybranie stopnia zmielenia ziaren. Świeżo mielona kawa smakuje również znacznie lepiej niż ta, która jest dostępna w opakowaniach w markecie.

Kolejna różnica to oczywiście smak. French press pozwala na uzyskanie kawy mocnej, ze stonowaną kwasowością. Jest ona ciężka i pełna smaku. Metoda dripper daje natomiast napar zdecydowanie lżejszy i czystszy. Kawa jest wówczas delikatniejsza, ale pozwala na wyczucie wszystkich nut smakowych. Ma też znacznie wyraźniejszą kwasowość. Warto przetestować obie metody, by sprawdzić, która z nich najbardziej trafia w Twoje gusta. Nie wymagają one dysponowania skomplikowanym sprzętem. Są łatwe w przygotowaniu, pozwalając na stworzenie pysznego, aromatycznego napoju we własnym domu.