Rola i znaczenie chlodnictwa w branzy spozywczej
2 grudnia 2021

Kategoria:
Gastronomia

Rola i znaczenie chłodnictwa w branży spożywczej

Prawidłowe przechowywanie produktów w branży spożywczej jest bardzo ważne. Pozwala ono zachować właściwości odżywcze oraz wysoką jakość pożywienia. Dzięki temu produkty nabywane przez klientów są smaczne i co ważne bezpieczne do spożycia. Do prawidłowego magazynowania żywności niezbędne są  komory chłodnicze. Jak one działają? Jakie standardy muszą spełniać?

Jakie znaczenie ma chłodnictwo w branży spożywczej?

Dawniej lód i śnieg, dzisiaj komory chłodnicze. Ludzie magazynują pożywienie od wieków. Zapobiega to szybkiemu psuciu się produktów, a więc zachowanie ich właściwości. Dla konsumenta ma to kluczowe znaczenie w kontekście zdrowia. W końcu jedzenie zepsutego nabiału, czy mięsa, może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Z kolei dla branży spożywczej, szczególnie w czasie pandemii, instalacje chłodnicze zapewniają ciągłość w łańcuchu dostaw. W razie zatrzymania produkcji, czy transportu, możemy dłużej magazynować jedzenie. Warto również wspomnieć, że ogromnym globalnym problemem jest marnowanie pożywienia. Komory chłodnicze umożliwiają utrwalenie produktów spożywczych, a to z kolei ma dobry wpływ na naszą planetę.

Jak działają komory chłodnicze?

Komory chłodnicze służą do przechowywania żywności, która w wysokiej temperaturze szybko się psuje. Pod wpływem niskiej temperatury, proces psucia się, jest znacznie powolniejszy. Przechowywanie pożywienia w ten sposób ma wpływ na zachodzące w jedzeniu procesy chemiczne i mikrobiologiczne. Kolor, stan, smak oraz wartości odżywcze pozostają bez zmian. Oczywiście każdy rodzaj pożywienia, wymaga innej temperatury. Oprócz temperatury istotnym czynnikiem wpływającym na przechowywaną żywność jest wilgotność wewnątrz komory chłodniczej.

Jakie standardy powinny spełniać komory chłodnicze?

Aby komory chłodnicze skutecznie zabezpieczały żywność przed psuciem się, muszą być wykonane z solidnych materiałów. Takie instalacje chłodnicze zapewnia m.in. firma ROS-ZAK Chłodnictwo-Klimatyzacja. Surowce, z których produkowane są komory, wyróżniają się szczelnością oraz niskim współczynnikiem przenikalności cieplnej. To zapewnia odpowiednie warunki w środku komory. Co więcej, są bezwonne i odporne na gnicie. Dobrej jakości instalacje chłodnicze są również stabilne chemicznie i łatwe w utrzymaniu czystości. Mimo najlepszych materiałów nie wolno zapominać o regularnym serwisowaniu komory chłodniczej. Dzięki temu unikniesz poważniejszych usterek, które nie tylko będą kosztowne, ale także narażą żywność na psucie się.