Wegetariańskie dania garmażeryjne
25 października 2020

Kategoria:
Gastronomia

Rodzaje wyrobów garmażeryjnych

Wyroby garmażeryjne to stała część asortymentu niemal wszystkich marketów, a niekiedy również firm cateringowych, restauracji i hoteli z własnym lokalem gastronomicznym. Najczęściej można je znaleźć w sklepowych lodówkach, ale zdarzają się także gotowe produkty w mrożonych wersjach. Czym tak właściwie są wyroby garmażeryjne i jakie rodzaje takich produktów są dostępne w marketach?

Czym są wyroby garmażeryjne?

Wyroby garmażeryjne, potocznie garmażerka, to wszelkiego rodzaju zimne przekąski z jajek, warzyw, mięsa, ryb i innych składników. Zwykle są to pełne dania, ale do takich produktów można zaliczyć także sosy czy pasztety. Wyroby garmażeryjne powinny być przechowywane w temperaturze nie wyższej niż 12°C. Zdarza się, że gotowe dania występują również w wersji mrożonej, co ma miejsce, na przykład, w przypadku pierogów i pizzy.

Gotowe dania

Wśród wyrobów garmażeryjnych najczęściej pojawiają się gotowe dania, również te charakterystyczne dla kuchni polskiej. W supermarketowych lodówkach znaleźć można gotowe pierogi, krokiety, gołąbki, naleśniki, pyzy oraz dania zawierające ryby. Do garmażerki zalicza się także faszerowane jajka, rolady, bigos, leczo, lazanię, pizzę, zupy, galarety z nóżek lub drobiu, siekane mięso, faszerowane szynki czy paszteciki.

Półprodukty garmażeryjne

Wyroby garmażeryjne to także półprodukty używane jako element większego, znacznie bardziej skomplikowanego dania. Zwykle są to sałatki, obierane jarzyny, paczkowane kotlety, surówki i inne propozycje tego typu. Samodzielne przygotowanie takich dodatków być może nie jest czasochłonne, ale w wielu przypadkach gotowe półprodukty potrafią uratować konkretny posiłek.

Gotowe dania i półprodukty garmażeryjne to bardzo szybka alternatywa dla gotowania w domu. Odpowiednie przygotowanie takich potraw pozwala na uzyskanie pełnowartościowego posiłku w zaledwie kilka minut, dlatego takie produkty cieszą się dużą popularnością – mówi specjalista z firmy Agnes.

Wegetariańskie dania garmażeryjne

W ofercie firm oferujących dania garmażeryjne coraz częściej pojawiają się propozycje wegetariańskie. O ile klasyczne pierogi z kapustą i grzybami czy naleśniki z owocami tradycyjnie nie zawierają mięsa, to w sklepach znaleźć można coraz więcej oryginalnie mięsnych potraw zamienionych w zupełnie inne wersje.

Wegetariańskie dania garmażeryjne to najczęściej bezmięsne gołąbki, bigos, krokiety, kotlety sojowe, falafel, placki, uszka czy pieczone ziemniaki. Wśród nich pojawia się również wiele potraw na słodko, takich jak racuchy, naleśniki oraz pierogi w wersji z twarogiem lub owocami.