Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Rodzaje grzybów suszonych
Sezon na zbierania grzybów leśnych nie trwa zbyt długo w trakcie roku, dlatego, żeby zapewnić sobie możliwość stosowania grzybów w kuchni przez dłuższy czas, grzybiarze decydują się na ich suszenie. Suszeniem grzybów zajmują się również profesjonalne suszarnie grzybów, które dostarczają suszone grzyby do sklepów spożywczych. W naszym artykule przeczytasz, jakie są rodzaje dostępnych w sklepach grzybów suszonych oraz dlaczego ich suszenie jest tak dobrym rozwiązaniem.
Dlaczego suszenie grzybów jest tak dobrym rozwiązaniem do ich przechowywania?
Suszenie grzybów ma bardzo długą historię. Już od wieków człowiek, żeby móc dłużej przetrzymywać zebrane grzyby decydował się na ich ususzenie. To jest tym lepsze rozwiązanie, ze suszenie grzybów spośród wszystkich sposobów konserwacji grzybów leśnych najbardziej uwydatnia ich smak i zapach.
Jak tłumaczy nasz rozmówca, specjalista z Hurtowni i sklepu z grzybami suszonymi JAMPOL: Prawidłowo ususzone grzyby mogą być przechowywane nawet przez kilka lat. Żeby później użyć suszone grzyby do przygotowania potraw, wystarczy je przepłukać, zalać ciepłą lub gorącą wodą (nie można zalewać ich wrzątkiem, ponieważ mogą przez to stwardnieć), pozostawić do napęcznienia przez około pół godziny, a potem je odsączyć. W trakcie pęcznienia suszone grzyby powiększają aż kilkukrotnie swoją objętość. Wykorzystać w trakcie gotowania można również wodę, która pozostała po moczeniu grzybów.
Jakie rodzaje grzybów można poddawać suszeniu?
Tak naprawdę wszystkie. Najczęściej dostępnymi w sklepach gatunkami suszonych grzybów są te najcenniejsze, czyli przede wszystkim podgrzybki i borowiki szlachetne. Najlepsze suszarnie grzybów, takie jak np. wspomniana wcześniej w tekście Hurtownia Jampol, oferują jednak znacznie więcej gatunków grzybów suszonych. W ofercie Jampol można więc znaleźć także takie grzyby jak koźlarze czerwone, maślaki zwyczajne czy kurki. Firma oferuje również suszone smardze, a także bardziej egzotyczne grzyby, np. uprawne shiitake.
Rodzaje opakowań, w których są dostępne grzyby suszone
Oprócz gatunków grzybów suszonych, które są dostępne w sklepie, klienci mogą także wybierać spośród różnych opakowań. Grzyby suszone są dostępne zarówno na sznurkach czy w woreczkach, jak i w pojemnikach PET czy w słoikach. Dzięki temu każdy klient ma do wyboru grzyby suszone w takich opakowaniach, w jakich będzie mu je wygodniej później przechowywać.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana