28 czerwca 2019

Kategoria:
Gastronomia

Receptury sezonowe. Pomysły na napoje letnie

Letnie, upalne dni kojarzą nam się raczej z przyjemnym smakiem lodów i chłodnych napojów, niż z aromatem rozgrzewającej kawy bądź herbaty. Wysokie temperatury nie muszą jednak stanowić przeszkody w delektowaniu się swoimi ulubionymi napojami, bez których dzień nie smakuje tak samo dobrze. W cieplejszym okresie warto jednak sięgnąć po sezonowe receptury na orzeźwiające napoje w letniej wersji.

Herbata idealna na upały

Herbata to bez wątpienia jeden z ulubionych napojów na świecie, ceniony ze względu na swoje walory smakowe, ale i właściwości lecznicze. Nie bez znaczenia jest również uniwersalny charakter tego napoju – można go spożywać w różnych konfiguracjach i dowolnej temperaturze. Jak przyrządzić herbatę, by dobrze smakowała w upalny dzień?

W wysokich temperaturach chętnie sięgamy po chłodne, najlepiej zmrożone napoje. – Mówi przedstawiciel legendarnej marki kaw i herbat Julius Meinl. – W taki sposób bez problemu przyrządzimy herbatę. Najlepiej sięgnąć tu po energetyzujące herbaty ziołowe oraz orzeźwiające mieszanki owocowe. Dobrze sprawdzi się również odpowiednio przygotowana herbata czarna, np. klasyczna typu Assam.

Ulubioną herbatę warto wzbogacić sezonowymi dodatkami. Klasyczną kompozycję stanowi herbata owocowa z letnimi owocami, np. truskawkami i aromatycznym syropem z granatów. To orzeźwiający koktajl o energetyzującej, czerwonej barwie. Orzeźwienie zapewni również ziołowa herbata wzbogacona smakiem cytryny i imbiru w połączeniu z pomarańczami i aromatycznymi przyprawami, takimi jak cynamon czy goździki. Cytrusowa świeżość i zapach ziół poprawią nastrój w upalny dzień. Klasyczną herbatę Assam może wzbogacić egzotycznymi nutami granatu, bazylii oraz syropu z hibiskusa – to oryginalny przepis na mrożoną herbatę.

Kawa latem? Tak!

Ciężko wyobrazić sobie dzień bez kawy. Wysokiej jakości tradycyjna kawa wiedeńska to zastrzyk energii i chwila relaksu spędzona na delektowaniu się ulubionym napojem, czy to w domowym zaciszu, czy w ulubionej kawiarni. Latem jednak filiżanka gorącej kawy to nie zawsze dobry pomysł, na szczęście ten czarny napój można spożywać również na zimno. W tym celu warto wybrać swój ulubiony rodzaj kawy i zaopatrzyć się w sezonowe dodatki. Do schłodzonego napoju warto dodać kostki lodu, by dodatkowo obniżyć jego temperaturę. W letnie dni do kawy możemy dodać bitej śmietany, a nawet gałkę ulubionych lodów. Takie połączenie można dodatkowo “podkręcić” sezonowymi dodatkami, np. owocami czy ziołami – dobrze sprawdzą się tu maliny, cytrusy, takie jak pomarańcze i cytryny, ale też banany oraz mięta. Przy pomocy tych produktów przygotujemy pyszną kawę mrożoną bądź kawowy koktajl. Tak przyrządzony napój doda nam energii nawet w upalny dzień.