pizza
12 września 2020

Kategoria:
Gastronomia

Przysmaki kuchni włoskiej, które musisz spróbować

Zdziwi to tylko niektórych, lecz musimy już na wstępie napisać, że największą atrakcją Włoch zwykle okazuje się jedzenie. Słynne na cały świat dolce vita w dużej mierze opiera się właśnie na pysznej kuchni, wspieranej rzecz jasna przez znakomity wybór napojów. Nie trzeba jednak wyjeżdżać na długie i kosztowne wakacje, by spróbować któregoś z aromatycznych specjałów Italii; wizyta w jednej z naszych rodzimych restauracji z zacięciem rodem z Półwyspu Apenińskiego może – jak się okazuje – nam w zupełności wystarczyć.

Potraw, które wypada skosztować z bogatego menu Włochów nie jest mało; szukając czegoś dla siebie co krok będziemy natykać się na prawdziwie pyszności. Już sam makaron, czy pizza występują w imponującej wręcz liczbie odmian, a na tym oczywiście nie kończą się śródziemnomorskie przysmaki. Lista, którą przygotowaliśmy we współpracy z płockim lokalem Bazylia, nie jest w żadnym wypadku obiektywnym rankingiem najsmaczniejszych dań, lecz może być pewną inspiracją dla osób, chcących urządzić sobie czasem małe kulinarne święto.

Tortellini

Tradycyjne pierożki – które bez problemu odszukamy w niejednym polskim bistro – o tej dźwięcznej nazwie, są istną ucztą dla podniebienia. Nadzienie, jakie można znaleźć wewnątrz to najczęściej mięso, ser ricotta, świeży szpinak bądź grzyby. Całość dekoruje się natomiast wybornym sosem pomidorowym z dodatkiem rozpływającego się w ustach parmezanu.

Panini

Panini – oznaczające z włoskiego mały kawałek chleba – to nic innego jak kanapka sporządzana z poziomo krojonej ciabatty, michetty lub zwyczajnej bagietki. Wyróżnia się wiele wariantów tej przekąski, wykorzystujących między innymi wędliny, ser i soczyste warzywa. Często przed podaniem panini, zapieka się je używając do tego elektrycznego grilla.

Kurczak saltimbocca

Tłumacząc dosłownie wyraz saltimbocca, otrzymamy „skaczący w ustach”. Ma to wywoływać pozytywne skojarzenia, odnoszące się do wielkiej wyrazistości smaku owej potrawy. To wywodzące się z Rzymu danie opiera się na, owiniętej szałwią oraz szynką  parmeńską, piersi z kurczaka. Do tego zestawienia dodaje się sos wykonany z wina, bulionu i masła, skropiony na koniec odrobiną soku z cytryny. Smacznej całości dopełnią tu makaron, ziemniaki, bądź jedna z kasz.

Arancini

Arancini są nadziewanymi i smażonymi w panierce kulkami ryżowymi; wywodzą się z kuchni sycylijskiej. W zależności jednak od miejsca przygotowania, mogą być one podawane z mięsem, mozarellą, grochem lub grzybami. Kształtem i kolorem przypominają nieco pomarańczę, służą zaś przeważnie za przekąskę, rzadko za pełnoprawne danie.

Pizza

Najpopularniejszą i najbardziej charakterystyczną włoską potrawą jest bez wątpienia pyszna pizza. Proste z założenia danie można przyrządzić na niekończącą się ilość sposobów, choć nie wszystkie one będą oczywiście tak wspaniałe jak jeden z tradycyjnych wariantów. Pierwsze potrawy tego typu zaczęły powstawać już w starożytności, a prekursorskie lokale serwujące tę potrawę można było spotkać w wieku XVIII. Neapolitańska odmiana pizzy odznacza się cienkim i chrupiącym, ręcznie wyrabianym ciastem, a także osobliwym sposobem przygotowania – wykorzystującym osiągający nawet 500 stopni Celsjusza opalany drewnem piec. Oprócz niej dużym uznaniem cieszy się także wariant sycylijski oraz ten nazywany Lazio.

Panna cotta

Nasz wykaz – jak każdy dobry posiłek – nie może się obyć bez chociażby jednego deseru. Panna cotta w języku Włochów oznacza gotowaną śmietankę, którą w istocie jest. Ta pochodząca z Piemontu słodkość, bazuje na śmietanie podgrzewanej wraz z żelatyną i paroma dodatkami – chociażby wanilią. Całość przygotowuje się przeważnie w okrągłej foremce, by ostatecznie wyłożyć ją do góry dnem i polać wybornym owocowym sosem