Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Przysmaki kuchni włoskiej, które musisz spróbować
Tortellini
Tradycyjne pierożki – które bez problemu odszukamy w niejednym polskim bistro – o tej dźwięcznej nazwie, są istną ucztą dla podniebienia. Nadzienie, jakie można znaleźć wewnątrz to najczęściej mięso, ser ricotta, świeży szpinak bądź grzyby. Całość dekoruje się natomiast wybornym sosem pomidorowym z dodatkiem rozpływającego się w ustach parmezanu.Panini
Panini – oznaczające z włoskiego mały kawałek chleba – to nic innego jak kanapka sporządzana z poziomo krojonej ciabatty, michetty lub zwyczajnej bagietki. Wyróżnia się wiele wariantów tej przekąski, wykorzystujących między innymi wędliny, ser i soczyste warzywa. Często przed podaniem panini, zapieka się je używając do tego elektrycznego grilla.Kurczak saltimbocca
Tłumacząc dosłownie wyraz saltimbocca, otrzymamy „skaczący w ustach”. Ma to wywoływać pozytywne skojarzenia, odnoszące się do wielkiej wyrazistości smaku owej potrawy. To wywodzące się z Rzymu danie opiera się na, owiniętej szałwią oraz szynką parmeńską, piersi z kurczaka. Do tego zestawienia dodaje się sos wykonany z wina, bulionu i masła, skropiony na koniec odrobiną soku z cytryny. Smacznej całości dopełnią tu makaron, ziemniaki, bądź jedna z kasz.Arancini
Arancini są nadziewanymi i smażonymi w panierce kulkami ryżowymi; wywodzą się z kuchni sycylijskiej. W zależności jednak od miejsca przygotowania, mogą być one podawane z mięsem, mozarellą, grochem lub grzybami. Kształtem i kolorem przypominają nieco pomarańczę, służą zaś przeważnie za przekąskę, rzadko za pełnoprawne danie.Pizza
Najpopularniejszą i najbardziej charakterystyczną włoską potrawą jest bez wątpienia pyszna pizza. Proste z założenia danie można przyrządzić na niekończącą się ilość sposobów, choć nie wszystkie one będą oczywiście tak wspaniałe jak jeden z tradycyjnych wariantów. Pierwsze potrawy tego typu zaczęły powstawać już w starożytności, a prekursorskie lokale serwujące tę potrawę można było spotkać w wieku XVIII. Neapolitańska odmiana pizzy odznacza się cienkim i chrupiącym, ręcznie wyrabianym ciastem, a także osobliwym sposobem przygotowania – wykorzystującym osiągający nawet 500 stopni Celsjusza opalany drewnem piec. Oprócz niej dużym uznaniem cieszy się także wariant sycylijski oraz ten nazywany Lazio.Panna cotta
Nasz wykaz – jak każdy dobry posiłek – nie może się obyć bez chociażby jednego deseru. Panna cotta w języku Włochów oznacza gotowaną śmietankę, którą w istocie jest. Ta pochodząca z Piemontu słodkość, bazuje na śmietanie podgrzewanej wraz z żelatyną i paroma dodatkami – chociażby wanilią. Całość przygotowuje się przeważnie w okrągłej foremce, by ostatecznie wyłożyć ją do góry dnem i polać wybornym owocowym sosemDziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana