Artykuł sponsorowany

Pozbądź się bakterii z jedzenia dzięki ozonowi

Pozbądź się bakterii z jedzenia dzięki ozonowi

W czasach, kiedy przemysł spożywczy dąży do optymalizacji produkcji, żywność jest coraz bardziej wypełniona chemią. Chcąc zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich szukamy rozwiązań, które poprawią jakość spożywanego jedzenia. Jednym z najskuteczniejszych, a jednocześnie prostych sposobów jest ozonowanie. Tłumaczymy, na czym polega proces ozonowania, jaki rodzaj żywności można oczyszczać oraz czy taki zabieg jest w pełni bezpieczny.

Na czym polega ozonowanie?

Ozon, nazywany aktywnym tlenem, to naturalnie występujący gaz w postaci cząsteczek trójatomowych. Pojedyncze atomy zostają uwolnione i „atakują” ozonowaną substancję. W efekcie z trójatomowego ozonu pozostaje dwuatomowy tlen. Uznany za jeden z najsilniejszych, znanych, naturalnych utleniaczy. Jego niewiarygodna siła została doceniona i od lat wykorzystywana w dezynfekcji pomieszczeń, wnętrz samochodów, ale także żywności. Ozon świetnie rozpuszcza się w wodzie, a jednocześnie usuwa z niej wszelkie zanieczyszczenia.

Co można ozonować?

Ozonowanie to proces, który jest niezwykle uniwersalny. Technika sprawdza się niemal przy wszystkich rodzajach warzyw i owoców – zarówno twardych, jak i miękkich, podatnych na uszkodzenia. Ozonować można również mięso, ryby, owoce morza czy jajka. Ponadto, ta technika sprawdza się przy kaszach, ziarnach i suchych warzywach strączkowych.

Za pomocą generatora ozonu dezynfekować można również lodówkę, naczynia, sztućce czy pojemniki do przechowywania żywności.

Jak ozonować żywność?

Żywność, którą chcesz oczyścić, umieść w szklanym lub plastikowym pojemniku. Zalej wodą do całkowitego zanurzenia. Do generatora ozonu podłącz rurkę. Drugi koniec włóż do wody. Szczelnie zamknij naczynie i uruchom urządzenie. W zależności od rodzaju oczyszczanych produktów dostosuj czas pracy ozonatora:

  • owoce – miękkie owoce, jak jagody, maliny, truskawki – 5 minut, twarde, np. jabłka, gruszki – 10 minut,
  • warzywa – 15 minut,
  • mięso – 20 minut.

Po skończonej pracy wyjmij oczyszczone produkty i odczekaj kilka minut. Po tym czasie – żywność jest wolna od zanieczyszczeń i gotowa do spożycia.

Czy ozonowanie żywności jest bezpieczne?

Jak tłumaczy ekspert z firmy Bitom:

Ozon to gaz, o silnym, jednak krótkotrwałym działaniu. Jako aktywny tlen bardzo szybko ulega rozkładowi. Utlenia zanieczyszczenia, a następnie przekształca się w „zwykły”, dwuatomowy tlen. Oznacza to, że przy odpowiednim dostosowaniu stężenia i odczekaniu do całkowitego wytrącenia ozonowanie staje się nie tylko niewiarygodnie skuteczną, ale również całkowicie bezpieczną techniką odkażania.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.