dezynfekcja ozonowanie jedzenia zywnosci
8 października 2020

Kategoria:
Gastronomia

Pozbądź się bakterii z jedzenia dzięki ozonowi

W czasach, kiedy przemysł spożywczy dąży do optymalizacji produkcji, żywność jest coraz bardziej wypełniona chemią. Chcąc zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich szukamy rozwiązań, które poprawią jakość spożywanego jedzenia. Jednym z najskuteczniejszych, a jednocześnie prostych sposobów jest ozonowanie. Tłumaczymy, na czym polega proces ozonowania, jaki rodzaj żywności można oczyszczać oraz czy taki zabieg jest w pełni bezpieczny.

Na czym polega ozonowanie?

Ozon, nazywany aktywnym tlenem, to naturalnie występujący gaz w postaci cząsteczek trójatomowych. Pojedyncze atomy zostają uwolnione i „atakują” ozonowaną substancję. W efekcie z trójatomowego ozonu pozostaje dwuatomowy tlen. Uznany za jeden z najsilniejszych, znanych, naturalnych utleniaczy. Jego niewiarygodna siła została doceniona i od lat wykorzystywana w dezynfekcji pomieszczeń, wnętrz samochodów, ale także żywności. Ozon świetnie rozpuszcza się w wodzie, a jednocześnie usuwa z niej wszelkie zanieczyszczenia.

Co można ozonować?

Ozonowanie to proces, który jest niezwykle uniwersalny. Technika sprawdza się niemal przy wszystkich rodzajach warzyw i owoców – zarówno twardych, jak i miękkich, podatnych na uszkodzenia. Ozonować można również mięso, ryby, owoce morza czy jajka. Ponadto, ta technika sprawdza się przy kaszach, ziarnach i suchych warzywach strączkowych.

Za pomocą generatora ozonu dezynfekować można również lodówkę, naczynia, sztućce czy pojemniki do przechowywania żywności.

Jak ozonować żywność?

Żywność, którą chcesz oczyścić, umieść w szklanym lub plastikowym pojemniku. Zalej wodą do całkowitego zanurzenia. Do generatora ozonu podłącz rurkę. Drugi koniec włóż do wody. Szczelnie zamknij naczynie i uruchom urządzenie. W zależności od rodzaju oczyszczanych produktów dostosuj czas pracy ozonatora:

  • owoce – miękkie owoce, jak jagody, maliny, truskawki – 5 minut, twarde, np. jabłka, gruszki – 10 minut,
  • warzywa – 15 minut,
  • mięso – 20 minut.

Po skończonej pracy wyjmij oczyszczone produkty i odczekaj kilka minut. Po tym czasie – żywność jest wolna od zanieczyszczeń i gotowa do spożycia.

Czy ozonowanie żywności jest bezpieczne?

Jak tłumaczy ekspert z firmy Bitom:

Ozon to gaz, o silnym, jednak krótkotrwałym działaniu. Jako aktywny tlen bardzo szybko ulega rozkładowi. Utlenia zanieczyszczenia, a następnie przekształca się w „zwykły”, dwuatomowy tlen. Oznacza to, że przy odpowiednim dostosowaniu stężenia i odczekaniu do całkowitego wytrącenia ozonowanie staje się nie tylko niewiarygodnie skuteczną, ale również całkowicie bezpieczną techniką odkażania.