Artykuł sponsorowany

Popularne rodzaje serów z mleka krowiego

Popularne rodzaje serów z mleka krowiego
Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 2000 rodzajów serów? Ser wytwarzany jest z mleka krowiego, owczego, koziego, bawolego lub ich mieszanki. Jest to pokarm bogaty w białko, fosfor i wapń, które są składnikami niezbędnymi dla ludzkiego organizmu. Pomimo mnogości produktów, które różnią się od siebie konsystencją i smakiem, wciąż największą popularnością cieszą się sery z mleka krowiego. Jakie są ich główne rodzaje?

Mleko krowie podstawą serów

Mleko krowie stało się bardzo ważne w żywieniu człowieka.  Jego surowa wersja nie jest bezpośrednio przeznaczona do handlu spożywczego. Zanim trafi do sklepów, poddawana jest różnym obróbkom cieplnym, dzięki którym uzyskuje się produkt przeznaczony do spożycia. Mleko krowie jest najczęściej używane do produkcji serów. Ponieważ krowy produkują go więcej niż owce czy kozy, sery z mleka krowiego są generalnie tańsze. Mleko to nadaje im łagodny smak, chociaż zależy to od wielu innych czynników. Istnieją również bardzo mocne w smaku sery krowie, takie jak Gorgonzola. Całość jest bogata w tłuszcz, dlatego często używa się mleka odtłuszczonego. Tymczasem tłuszcz jest jednym z elementów najbardziej wpływających na smak, a używanie wersji odtłuszczonej jest równoznaczne z utratą pewnych walorów sera.

Rodzaje serów z mleka krowiego

Z mleka krowiego można produkować sery miękkie (białe, twarogi) i twarde. Wśród tej drugiej grupy najpopularniejsze są:
  • Gouda – nosi nazwę holenderskiego miasta i jest jednym z najpopularniejszych serów na świecie. Jest smaczny i półtwardy. Wytwarza się go z mleka krowiego, chociaż w rzemieślniczych wariantach wykorzystuje się mleko owcze lub kozie. Może być również podawany pokrojony w kostkę, plastry lub roztopiony.
  • Edam – to jeden z najsłynniejszych serów na świecie. Jest aromatyczny, ma mleczny, łagodny, lekko słony smak. Idealnie komponuje się z warzywami, smakuje na kanapce, straty na makaronie lub podany w towarzystwie innych produktów na desce serów.
  • Emmentaler – to ser pochodzenia szwajcarskiego wytwarzany wyłącznie z mleka krowiego. Bardzo łatwo go rozpoznać dzięki dużym dziurom. Jest półtwardy, ma mocny i owocowy aromat, a jego smak jest bardzo delikatny i słodki, w którym można wyczuć nuty orzechowe.
Równie popularnymi serami z mleka krowiego, które w swoim asortymencie sprzedaży ma np. firma SZALPOL z Legionowa koło Warszawy, są Cheddar i Mozzarella. Pierwszy pochodzi z Anglii i charakteryzuje się intensywnym smakiem oraz pomarańczowym kolorem. Drugi rodzaj to ser znany typowo we włoskiej kuchni. Mozzarella jest tłustym produktem z mleka krowiego o gładkiej powierzchni i bardzo mięsistym wnętrzu . Niezależnie od ulubionego rodzaju zawsze warto jeść sery, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.