plastry sera
13 sierpnia 2021

Kategoria:
Gastronomia

Popularne rodzaje serów z mleka krowiego

Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 2000 rodzajów serów? Ser wytwarzany jest z mleka krowiego, owczego, koziego, bawolego lub ich mieszanki. Jest to pokarm bogaty w białko, fosfor i wapń, które są składnikami niezbędnymi dla ludzkiego organizmu. Pomimo mnogości produktów, które różnią się od siebie konsystencją i smakiem, wciąż największą popularnością cieszą się sery z mleka krowiego. Jakie są ich główne rodzaje?

Mleko krowie podstawą serów

Mleko krowie stało się bardzo ważne w żywieniu człowieka.  Jego surowa wersja nie jest bezpośrednio przeznaczona do handlu spożywczego. Zanim trafi do sklepów, poddawana jest różnym obróbkom cieplnym, dzięki którym uzyskuje się produkt przeznaczony do spożycia.

Mleko krowie jest najczęściej używane do produkcji serów. Ponieważ krowy produkują go więcej niż owce czy kozy, sery z mleka krowiego są generalnie tańsze. Mleko to nadaje im łagodny smak, chociaż zależy to od wielu innych czynników. Istnieją również bardzo mocne w smaku sery krowie, takie jak Gorgonzola. Całość jest bogata w tłuszcz, dlatego często używa się mleka odtłuszczonego. Tymczasem tłuszcz jest jednym z elementów najbardziej wpływających na smak, a używanie wersji odtłuszczonej jest równoznaczne z utratą pewnych walorów sera.

Rodzaje serów z mleka krowiego

Z mleka krowiego można produkować sery miękkie (białe, twarogi) i twarde. Wśród tej drugiej grupy najpopularniejsze są:

  • Gouda – nosi nazwę holenderskiego miasta i jest jednym z najpopularniejszych serów na świecie. Jest smaczny i półtwardy. Wytwarza się go z mleka krowiego, chociaż w rzemieślniczych wariantach wykorzystuje się mleko owcze lub kozie. Może być również podawany pokrojony w kostkę, plastry lub roztopiony.
  • Edam – to jeden z najsłynniejszych serów na świecie. Jest aromatyczny, ma mleczny, łagodny, lekko słony smak. Idealnie komponuje się z warzywami, smakuje na kanapce, straty na makaronie lub podany w towarzystwie innych produktów na desce serów.
  • Emmentaler – to ser pochodzenia szwajcarskiego wytwarzany wyłącznie z mleka krowiego. Bardzo łatwo go rozpoznać dzięki dużym dziurom. Jest półtwardy, ma mocny i owocowy aromat, a jego smak jest bardzo delikatny i słodki, w którym można wyczuć nuty orzechowe.

Równie popularnymi serami z mleka krowiego, które w swoim asortymencie sprzedaży ma np. firma SZALPOL z Legionowa koło Warszawy, są Cheddar i Mozzarella. Pierwszy pochodzi z Anglii i charakteryzuje się intensywnym smakiem oraz pomarańczowym kolorem. Drugi rodzaj to ser znany typowo we włoskiej kuchni. Mozzarella jest tłustym produktem z mleka krowiego o gładkiej powierzchni i bardzo mięsistym wnętrzu.

Niezależnie od ulubionego rodzaju zawsze warto jeść sery, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.