Artykuł sponsorowany

Popularne rodzaje makaronów

Popularne rodzaje makaronów

Makarony są używane w wielu kuchniach na całym świecie. Ich ojczyzną jest bez wątpienia Azja, skąd trafiły do Włoch, a z czasem stały się modne na całym kontynencie. Legenda głosi, że europejczycy zetknęli się z makaronem za sprawą słynnego kupca i podróżnika Marco Polo. Jednak w rzeczywistości makaron dotarł do Europy dzięki pośrednictwu arabskiemu na długo przed narodzinami Marco Polo. Makarony na dobre zagościły też w kuchni polskiej.

Tradycyjny polski makaron

Jednym z tradycyjnych makaronów, które są wykorzystywane w polskich kuchniach, są tradycyjne wstążki. Ten rodzaj makaronu łatwo przygotować również w warunkach domowych, cienko rozwałkowując ciasto przygotowane z mąki, wody i jajek. Duże placki ciasta tradycyjnie zwijano w rulon i krojono tak, by powstały dość cienkie wstążki. Tak przygotowany makaron suszono. Dziś zmieniły się wprawdzie nieco metody produkcji, jednak smak dziś przygotowywanego makaronu, który można dodać do niedzielnego rosołu, pozostał taki sam – mówi przedstawicielka producenta makaronów ANNA. Wspomnieniem dawnego sposobu przygotowywania makaronu pozostała jednak nazwa, czyli „krajanka” – dodaje.

Poza tradycyjnymi wstążkami bardzo popularne są również rurki, które odpowiadają włoskiemu penne i tak jak one znakomicie sprawdzają się jako dodatek do sosów. Chętnie kupowane są też kolanka, odpowiednik włoskiego chifferi. Dużą popularnością cieszą się również nitki, przypominające pochodzące z północnych Włoch capellini lub vermicelli. W naszej kuchni tradycyjnej nitki są używane zwykle jako makaron dodawany do zupy, zwłaszcza do rosołu. Capellini i vermicelli są zaś raczej podawane z sosami. Wiele osób decyduje się również na zakup świderków, czyli odpowiednika włoskiego fusilli. Świderki sprawdzają się nie tylko jako dodatek do sosów, ale również jako składnik zapiekanek, zup czy sałatek.

Produkcja makaronu

W produkcji tradycyjnie używanych w polskiej kuchni makaronów spotykamy się raczej z produktami wytwarzanymi na bazie mąki, wody i jajek. Jest to receptura identyczna z tą, jaką wykorzystywano przez lata do robienia makaronów domowej roboty. Zwykle możemy spotkać się z określeniami – makaron dwujajeczny, czterojajeczny czy sześciojajeczny. Podawana przez producenta liczba jajek to nic innego, jak wskazanie, ile jaj dodano do każdego kilograma mąki. Warto pamiętać o tym, że z liczbą użytych jaj wiąże się też kaloryczność produktu i ilość zawartego w nim cholesterolu.

Poza makaronami jajecznymi produkowane są również makarony, do których używa się wyłącznie mąki i wody.

Makarony są zwykle robione z mąki pszenicznej. Najlepsze gatunki są wytwarzane z semoliny, czyli mąki pozyskiwanej z pszenicy durum. Gatunek ten charakteryzuje się zawartością wielu witamin i minerałów. Makarony z semoliny mają bardziej intensywną barwę i nie ulegają łatwo rozgotowaniu, nawet w przypadku makaronów wielojajecznych. Ich cecha wyróżniającą jest też niższy indeks glikemiczny, co oznacza m.in. że po spożyciu posiłku dłużej utrzymuje się poczucie sytości, a posiłek nie powoduje gwałtownego skoku zawartości cukru we krwi.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.