Policzki wieprzowe z warzywami
24 sierpnia 2020

Kategoria:
Gastronomia

Polskie pomysły na dania gotowe z policzków wieprzowych

Policzki wieprzowe cenione są za wyjątkowy smak oraz dużą zawartość kolagenu. Delikatne i soczyste mogą być daniem głównym zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Aby skrócić czas przygotowania wystarczy skorzystać z możliwości, które oferują przyrządzone przez nas z najwyższą starannością gotowe do spożycia policzki wieprzowe. Przedstawiamy najciekawsze polskie pomysły na dania z policzków wieprzowych, które zachwycą prostotą oraz wyjątkowym smakiem i aromatem!

Nie znajdziemy ich w każdym sklepie – jednak zdecydowanie warto poszukać. Dotychczas występowały sytuacje, że w „oka mgnieniu” znikały ze sklepowych lad. Podjęliśmy zdecydowane działania, by każdemu z Was zapewnić dostępność świeżych tych wyśmienitych produktów. Policzki wieprzowe są bowiem zupełnie inne niż mięso, które jadamy na co dzień: karkówka czy schab. W jaki sposób je przygotować? Zamarynować na dobę, następnie obsmażyć na patelni oraz przez dwie godziny gotować na wywarze z pieczonych wieprzowych kości… Albo prościej: skorzystać z półgotowego dania wieprzowego od Michna Food, czyli wolnogotowanych policzków wieprzowych w sosie. Wystarczy podgrzać i dodać ulubione dodatki.

Poliki wieprzowe z ziemniakami i surówką

Czy może być bardziej polskie danie? Gotowane ziemniaki, policzki wieprzowe w sosie oraz kapusta kiszona. Choć równie dobrze kapustę mogą zastąpić kiszone ogórki, buraczki, marchewka lub inna surówka. Zamiast ziemniaków może pojawić się kasza gryczana, najlepiej palona. Surówkę z marchwi warto przygotować z odrobiną chrzanu dla większej wyrazistości smaku – wystarczy obrać i zetrzeć marchew na tarce o małych oczkach oraz dodać kilka łyżeczek chrzanu, w zależności od upodobań. Ponieważ policzki wieprzowe są mięsem dość chudym do surówki można dodać również kwaśną śmietanę. Szybki, smaczny i pełnowartościowy posiłek gotowy zaledwie w kilkanaście minut!

Policzki w sosie grzybowym

Świeżymi grzybami możemy cieszyć się głównie jesienią, jednak w innych porach roku doskonale sprawdzą się grzyby suszone. Wystarczy przygotować aromatyczny sos, dodać wolnogotowane policzki wieprzowe i ulubione dodatki. Jeśli mamy grzyby świeże na patelni lub w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy tak długo, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy grzyby i podlewamy wodą (a najlepiej bulionem). Dusimy do miękkości grzybów i w razie potrzeb redukujemy sos, aby był bardziej gęsty. Sos można również zaprawić mąką lub kwaśną śmietaną – w zależności od potrzeb. Nie należy również zapominać o przyprawach: doskonale nada się tutaj rozmaryn oraz tradycyjnie sól i pieprz.

Kiedy do dyspozycji mamy jedynie suszone grzyby zalewamy je wodą i moczymy przez około dwie godziny. Następnie gotujemy przez godzinę w tej samej wodzie. W międzyczasie na patelni na maśle szklimy cebulę i dodajemy wywar. Redukujemy ilość płynu lub podobnie jak w przypadku przepisu ze świeżych grzybów zagęszczamy mąką lub śmietaną. Ostudzony sos można zblendować na gładką konsystencję, w zależności od upodobań.

Policzki wieprzowe z duszoną kapustą w winie i z suszonymi owocami

Na wyjątkową okazję warto przygotować policzki z kapustą duszoną w winie. Dla zrównoważenia wytrawnego smaku suszone śliwki, morele, żurawina i rodzynki. Namaczamy owoce w winie – w przypadku moreli dobrze jest wcześniej przeciąć je na pół. Kroimy kapustę, lekko solimy. Kiedy owoce zmiękną wrzucamy je na patelnię razem z winem i odparowujemy. Podsmażamy do lekkiej miękkości kapustę, a następnie dodajemy owoce. Kiedy wszystko zacznie gęstnieć dodajemy miód i przyprawiamy, cały czas mieszając, by nic nie przywarło do dna. Dobrze jest odstawić wszystko na godzinę, by składniki dobrze się połączyły, a przed odgrzaniem dodać nieco wody. Zamiast ziemniaków doskonale sprawdzą się kopytka – gotowane lub podsmażone na złoto na odrobinie masła.

Policzki wieprzowe z warzywami

Pomysł na szybki, a przede wszystkim lekki i niskokaloryczny obiad? Policzki wieprzowe z warzywami. Najlepiej gotowanymi na parze, choć równie dobrze mogą być duszone lub pieczone. Możliwości dowolne: marchewka, por, ziemniaki, brokuły, kalafior… Podgrzane policzki mogą stanowić danie wyłącznie z samymi warzywami, jednak sprawdzi się również kasza, na przykład pęczak. To idealny pomysł na danie do pracy – wystarczy tylko wcześniej przygotować warzywa, ugotować kaszę, a następnie całość odgrzać w mikrofalówce. Smacznie i zdrowo! A do tego zaledwie w kilka chwil. To właśnie największa zaleta dań gotowych. Dlatego warto włączyć je do swojego menu, wybierając najwyższej jakości produkty zawierające wyłącznie naturalne składniki.

Korzystajcie z naszych porad kulinarnych, a sami stwierdzicie, jak smaczne są produkty oferowane pod marką Michna Food.

Odwiedzajcie nasz profil społecznościowy, a także zaglądajcie na stronę internetową www.michnafood.pl , gdzie od czasu do czasu pojawiają się kolejne nowe informacje z dedykacją właśnie dla naszych obecnych i przyszłych smakoszy produktów wieprzowych!