10 kwietnia 2020

Kategoria:
Gastronomia

Podstawowe elementy ubioru kucharza

W XVI wieku kucharze byli prześladowani. Nie tylko z powodu swoich nietuzinkowych zdolności, ale też umiejętności czytania i pisania, które pomagały zagłębiać tajniki zawodu. Szukając schronienia w kościołach prawosławnych, musieli nosić stroje podobne do kapłanów. Jak dobrze, że nie żyjemy w tamtych czasach – obecnie poznamy kucharza po charakterystycznej czapce i białym fartuchu. Jakie są jeszcze elementy jego ubioru? Czy skrywają tajemnice?

Elementy ubioru kucharza – czy znasz wszystkie?

Kucharze muszą dbać o swój wizerunek oraz całej firmy. Ponadto ich odzież spełnia pewne wymagania, które zostały narzucone odgórnie. Niektóre aspekty są też uwarunkowane historycznie. Marie-Antoine Carême, który był kucharzem i piekarzem rodu Rothschildów, wprowadził bluzę w białym kolorze. Miał on się kojarzyć z czystością i nieskazitelnością, której wymaga gotowanie i serwowanie potraw.

Obecnie bluza kucharska, zwana kitlem, jest niezbędnym elementem garderoby w tym zawodzie. Przy jej wyborze trzeba się przede wszystkim kierować jakością materiału. Głównie powinien przeważać poliester, który sprawia, że tkanina jest wygodna oraz przewiewna. Większość bluz jest wyposażona w poły zapinane na guziki lub napy. Na rynku są dostępne zarówno na długi rękaw, ¾, jak i krótki – warto dobrać je według swoich preferencji.

Kolejnym elementem ubioru kucharza jest nakrycie głowy. Zwane czepkiem, czapką lub budyniówką, zazwyczaj spotkasz w kolorze białym. Występuje jednak też w odcieniach maliny, pomarańczy, szarości, czerni, limonki… wybór jest ogromny! Ten bardzo ważny element musi dokładnie zasłaniać wszystkie włosy – przede wszystkim zgodnie z zasadami BHP.

Równie niezbędne są dobrej jakości spodnie. Coraz większą popularnością cieszą się te w pepitkę, które maskują plamy. W ofercie znajdziemy też spodnie w kolorowe wzory. Występują w długiej wersji – muszą chronić przed rozgrzanymi płytami i innymi zagrożeniami czyhającymi w kuchni.

Nie można też zapomnieć o zapaskach. Najchętniej stosowane przez obsługę kelnerską, odnajdują zastosowanie też w zawodzie kucharza. Chronią przed zabrudzeniami i mają często pojemne kieszenie. Niezbędne są także antypoślizgowe buty – wygodne, lekkie, amortyzujące i oznaczone odpowiednimi certyfikatami.

Jaka powinna być odzież kucharza?

Odzież tego typu musi być trwała i solidna. Powinna być także jak najbardziej przewiewna i ergonomiczna. Jak mówi specjalista z firmy Joke Odzież Gastronomiczna, nie warto stawiać na taką, która krępuje ruchy i powoduje dyskomfort. Co istotne, musi ją także cechować odporność na zabrudzenia – dlatego tak cenna jest zewnętrzna warstwa plamoodporna.

Nie można zapomnieć o pewnej kwestii – a mianowicie estetyce. Kucharz to wizytówka dobrego lokalu. Dlatego warto wybierać oryginalne, gustowne i modne elementy garderoby. Do tego logo, nazwa firmy, a nawet nietuzinkowe hasło reklamowe – i gotowe!