Artykuł sponsorowany

Podgrzewacze do potraw – gdzie i kiedy się przydają?

Podgrzewacze do potraw – gdzie i kiedy się przydają?
Niektóre potrawy zdecydowanie lepiej smakują na gorąco. Niestety, często bywa tak, że trudno jest zatrzymać ich ciepło na dłużej. Restauracje przygotowujące dużą ilość jedzenia na raz zwykle mają z tym problem.  Tego powodu coraz częściej decydują się na zakup podgrzewaczy gastronomicznych, które ułatwiają obsługę klientów i realizację większych zleceń. Jak działają podgrzewacze do potraw i jakie są ich zalety?

Rodzaje podgrzewaczy do potraw

Duże restauracje są zwykle przygotowane na wydawanie wielu dań każdego dnia. Często bywa jednak tak, że utrzymanie ich ciepłoty przed dłuższy czas jest utrudnione lub niemożliwe. W takich przypadkach właściciele restauracji decydują się na zakup podgrzewaczy gastronomicznych, które pozwalają na zachowanie odpowiedniej temperatury oraz świeżości potraw. Wśród wykorzystywanych obecnie podgrzewaczy do jedzenia na uwagę zasługują:
  • warniki i zaparzacze,
  • płyty indukcyjne,
  • lampy grzewcze,
  • kociołki,
  • podgrzewacze stołowe,
  • bemary.
Odpowiednia temperatura dań pozwala zachować ich walory smakowe. Niektóre potrawy po wystygnięciu tracą nie tylko smak, ale także zapach. Podawanie ich klientowi w takiej postaci świadczy o braku profesjonalizmu pracowników restauracji. Ponadto niektóre dania przeznaczone do spożywania na ciepło są lepiej przyswajane przez organizm. Część z nich tylko po odpowiedniej obróbce termicznej może zostać dopuszczona do sprzedaży. Dotyczy to zwłaszcza mięs i niektórych warzyw.

Zalety podgrzewaczy do potraw

Jak informują pracownicy firmy MebloStrefa, zastosowanie konkretnego modelu urządzenia zależy głównie od tego, jaka potrawa będzie w nim podgrzewana. Restauracje korzystają zarówno z podgrzewaczy do dań, jak i napojów. Są one wykorzystywane one nie tylko podczas imprez organizowanych w restauracji, ale także jako pojemniki do transportu w firmach cateringowych. Dzięki możliwości wyboru dowolnych urządzeń podgrzewanie potraw i utrzymanie ich w odpowiedniej temperaturze jest niezwykle proste. Ciepłe jedzenie smakuje dużo lepiej i wpływa na pozytywny wizerunek firmy. W lokalach gastronomicznych wykorzystuje się zazwyczaj podgrzewacze elektryczne bądź gazowe. Liczy się jednak nie tylko sposób zasilania i rodzaj odgrzewanych potraw, ale także ich ilość. Zaletą większych urządzeń jest przede wszystkim to, że doskonale radzą sobie z utrzymaniem ciepła dużej ilości dań na raz. Modele te są przydatne zwłaszcza podczas transportu cateringu oraz organizacji dużych imprez okolicznościowych w restauracji. Podgrzewacze pozwalają zachować walory smakowe, zapachowe i konsystencję potraw na dłużej. Dzięki nim jedzenie nie traci swoich wartości odżywczych.  

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.