Podgrzewacze do potraw
7 października 2021

Kategoria:
Gastronomia

Podgrzewacze do potraw – gdzie i kiedy się przydają?

Niektóre potrawy zdecydowanie lepiej smakują na gorąco. Niestety, często bywa tak, że trudno jest zatrzymać ich ciepło na dłużej. Restauracje przygotowujące dużą ilość jedzenia na raz zwykle mają z tym problem.  Tego powodu coraz częściej decydują się na zakup podgrzewaczy gastronomicznych, które ułatwiają obsługę klientów i realizację większych zleceń. Jak działają podgrzewacze do potraw i jakie są ich zalety?

Rodzaje podgrzewaczy do potraw

Duże restauracje są zwykle przygotowane na wydawanie wielu dań każdego dnia. Często bywa jednak tak, że utrzymanie ich ciepłoty przed dłuższy czas jest utrudnione lub niemożliwe. W takich przypadkach właściciele restauracji decydują się na zakup podgrzewaczy gastronomicznych, które pozwalają na zachowanie odpowiedniej temperatury oraz świeżości potraw. Wśród wykorzystywanych obecnie podgrzewaczy do jedzenia na uwagę zasługują:

  • warniki i zaparzacze,
  • płyty indukcyjne,
  • lampy grzewcze,
  • kociołki,
  • podgrzewacze stołowe,
  • bemary.

Odpowiednia temperatura dań pozwala zachować ich walory smakowe. Niektóre potrawy po wystygnięciu tracą nie tylko smak, ale także zapach. Podawanie ich klientowi w takiej postaci świadczy o braku profesjonalizmu pracowników restauracji. Ponadto niektóre dania przeznaczone do spożywania na ciepło są lepiej przyswajane przez organizm. Część z nich tylko po odpowiedniej obróbce termicznej może zostać dopuszczona do sprzedaży. Dotyczy to zwłaszcza mięs i niektórych warzyw.

Zalety podgrzewaczy do potraw

Jak informują pracownicy firmy MebloStrefa, zastosowanie konkretnego modelu urządzenia zależy głównie od tego, jaka potrawa będzie w nim podgrzewana. Restauracje korzystają zarówno z podgrzewaczy do dań, jak i napojów. Są one wykorzystywane one nie tylko podczas imprez organizowanych w restauracji, ale także jako pojemniki do transportu w firmach cateringowych. Dzięki możliwości wyboru dowolnych urządzeń podgrzewanie potraw i utrzymanie ich w odpowiedniej temperaturze jest niezwykle proste. Ciepłe jedzenie smakuje dużo lepiej i wpływa na pozytywny wizerunek firmy.

W lokalach gastronomicznych wykorzystuje się zazwyczaj podgrzewacze elektryczne bądź gazowe. Liczy się jednak nie tylko sposób zasilania i rodzaj odgrzewanych potraw, ale także ich ilość. Zaletą większych urządzeń jest przede wszystkim to, że doskonale radzą sobie z utrzymaniem ciepła dużej ilości dań na raz. Modele te są przydatne zwłaszcza podczas transportu cateringu oraz organizacji dużych imprez okolicznościowych w restauracji. Podgrzewacze pozwalają zachować walory smakowe, zapachowe i konsystencję potraw na dłużej. Dzięki nim jedzenie nie traci swoich wartości odżywczych.